Δημοτικό

Τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρονται σε συνδυασμό με την ξενάγηση στη διαδραστική έκθεση του Planet Physics (διάρκειας 50′ λεπτών) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ομάδες μέχρι 25 άτομα. Η χρονική διάρκεια κάθε προγράμματος ποικίλει από 45′- 60′ λεπτά, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των συμμετεχόντων.

1. Το νερό κύκλους κάνει (Α – Δ Δημοτικού)

Το ήξερες ότι το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του σώματός μας; Ότι καλύπτει το 75% της επιφάνειας της Γης; Ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που ψάχνουν οι επιστήμονες στους άλλους πλανήτες; Καθόλου παράξενο, αν σκεφτεί κανείς ότι νερό= ζωή! Περισσότερα για το νερό μαθαίνουμε από μια μικρή σταγόνα που μας εξιστορεί τις περιπέτειές της: από την εξάτμιση στη συμπύκνωση, από κει στην υγροποίηση και … φτου κι από την αρχή! Χρησιμοποιώντας Υγρό Άζωτο δημιουργούμε τα δικά μας σύννεφα και τα πιάνουμε με τα χέρια μας! Και ανεξαρτήτως καιρού … παίζουμε χιονοπόλεμο!

planet physics υγρό άζωτο 1

2. Πέφτω ή μου φαίνεται; (Α – Δ Δημοτικού)

Γιατί οι άνθρωποι στο νότιο ημισφαίριο της Γης δεν «πέφτουν»; Μήπως οι «κάτοικοι» σε άλλους πλανήτες είναι πιο τυχεροί από μας και μπορούν να πετάνε; Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τη Βαρύτητα; Τι λένε τα καρτούν για όλα αυτά; Απλά υλικά γίνονται βοηθοί στην ερμηνεία και κατανόηση των… περίεργων εννοιών της Βαρύτητας και γενικά των δυνάμεων που καθορίζουν τον κόσμο που μας περιβάλλει.

 

 

3. Άκου να …. δεις! (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Πώς δημιουργούνται οι ήχοι; Πώς φτάνουν στα αυτιά μας; Τι είναι τα ηχητικά κύματα; Υπάρχουν ήχοι που δεν τους ακούμε; Με απλά μέσα μελετάμε την παραγωγή, τη διάδοση και την ανάκλαση του ήχου, διαπιστώνουμε τι συμβαίνει στο κενό, ενώ ένα ενοχλητικό ξυπνητήρι γίνεται αφορμή για να φτιάξουμε το δικό μας δωμάτιο με … ηχομόνωση! Με τη βοήθεια μιας αυτοσχέδιας μονόχορδης κιθάρας φτιαγμένης από μπαλόνι χορεύουμε το αλάτι στο… ταψί!

4. Μία ζέστη, μία κρύο… (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Αν ένα χειμωνιάτικο πρωί αγγίξουμε το ποδήλατό μας, αισθανόμαστε τα μεταλλικά του μέρη πιο κρύα από τα πλαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ολόκληρο το ποδήλατο βρισκόταν εκτεθειμένο στην ίδια θερμοκρασία, άρα κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το φαινόμενο. Υπεύθυνη είναι η θερμότητα! Οι διαφορές της με τη θερμοκρασία όμως δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Στους πόσους βαθμούς βράζει το νερό, στους πόσους παγώνει; Τα όργανα μέτρησης θερμοκρασίας είναι ακριβή; Γιατί οι ράγες στις γραμμές των τρένων δεν τοποθετούνται κολλητά η μία στην άλλη; Πού πρέπει να καθόμαστε για να ζεσταινόμαστε καλύτερα; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό το χειμώνα; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντήσεις δίνουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών πειραμάτων.

5. Μήπως χρειάζεσαι λίγη ενέργεια; (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσες και ποιες μετατροπές ενέργειας πραγματοποιούνται κάθε φορά που κάνεις ποδήλατο; Ανακαλύπτουμε τι είδους ενέργεια έχει μία μπίλια που βρίσκεται σε κάποιο ύψος από τη Γη και τι ένα ελατήριο τεντωμένο ή συσπειρωμένο. Μαθαίνουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ενέργεια προς όφελός μας χωρίς όμως να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Καταγράφουμε και αξιολογούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, τέλος, απαντάμε στο ερώτημα: υπάρχει «μηχανή» που μπορεί να παράγει συνεχώς ενέργεια χωρίς να καταναλώνει;

6. Φως, περισσότερο φως! (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Μπορεί άραγε μία ακτίνα φωτός να …στρίψει από μόνη της ή χρειάζεται λίγη βοήθεια; Πώς βλέπουμε; Πώς οι ιδιότητες του φωτός μπορούν να φανούν χρήσιμες σε έναν ταχυδακτυλουργό; Ο Λούκι Λουκ πυροβολεί πιο γρήγορά από τη σκιά του; Και αν ναι, από ποια σκιά: την … πράσινη ή την κόκκινη; Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του φωτός αρχίζει! Ανάκλαση, διάχυση, απορρόφηση και διάθλαση μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Τη σκυτάλη παίρνουν τα χρώματα, το ουράνιο τόξο και ο δίσκος του Νεύτωνα. Στο τέλος, τίποτα δε μένει στη σκιά!

planet-physics-%ce%bf%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae

7. Ηλεκτρισμός: ας τον γνωρίσουμε καλύτερα! (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Όλοι ξέρουμε ότι οι συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη σε αυτό έχουμε φως, υπολογιστή, τηλεόραση κ.τ.λ. Πόσοι όμως ξέρουμε τι είναι ο ηλεκτρισμός; Το ταξίδι ξεκινά από τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια και στη συνέχεια βρίσκουμε τον ηλεκτρισμό γύρω μας. Επόμενη στάση; Φτιάχνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα! Παράλληλα και σε σειρά, ανοιχτά, κλειστά αλλά και βραχυκυκλωμένα κάνουν τον ηλεκτρισμό …παιχνιδάκι!

8. Ηλεκτρισμός – μαγνητισμός; δυο φίλοι κολλητοί! (Ε & Στ’ Δημοτικού)
Είναι αλήθεια ότι οι μαγνήτες έλκουν όλα τα μέταλλα; Ότι μπορώ να ξεχωρίσω τους πόλους ενός μαγνήτη κόβοντάς τον στα δυο; Ή μήπως όχι; Τα μυστικά των μαγνητών μας αποκαλύπτονται ένα ένα μέσα από πειραματικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αφήσουν πίσω τους λανθασμένες- ή όπως τις λέμε στη φυσική εναλλακτικές- απόψεις και να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει. Όμως δεν ξεχνάμε και την … φιλική σχέση του μαγνητισμού με τον ηλεκτρισμό: πηνία, πυξίδες, μαγνήτες κ.α. επιστρατεύονται και μας αποκαλύπτουν πώς από τον ένα φτάνουμε στον άλλο.

planet physics camp 18

9. Δεν αντέχω άλλη πίεση! (Ε & Στ’ Δημοτικού)

Μπορεί ένα μπαλόνι να γίνει φακίρης; Γιατί τα αυτιά μας πονάνε όταν κάνουμε βουτιά σε μεγάλο βάθος στη θάλασσα; Μπορώ να «κλέψω» νερό από ένα δοχείο χρησιμοποιώντας μόνο ένα λαστιχένιο σωλήνα; Αυτά και ακόμη περισσότερα ‘πιεστικά’ ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους χρησιμοποιώντας απλώς τον αέρα και το νερό. Η φύση κάνει τη δουλειά μας εύκολη!

10. Η Φυσική του 20ου αιώνα (Α – Στ Δημοτικού)
Από την κλασική μηχανική και τον κλασικό ηλεκτρομαγνητισμό που μας κληροδότησε ο 19ος αι., η Φυσική έχει προχωρήσει πολύ παραπέρα, αποκτώντας πρόσβαση και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις πολύ μεγάλες διαστάσεις του, αποκαλύπτοντας φαινόμενα και νόμους που ακόμα και σήμερα μοιάζουν απίστευτα! Η κβαντομηχανική, η σχετικότητα, η ανάπτυξη νέων υλικών και η μελέτη των ιδιοτήτων τους, η μελέτη φαινομένων σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Τι συμβαίνει σε υποατομικό επίπεδο; Τι συμβαίνει σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν; Πως συμπεριφέρονται τα υπεραγώγιμα υλικά; Τι είναι η κβαντική αιώρηση; Για αυτά, καθώς και για άλλα πολλά μαθαίνουμε μέσα από μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική παρουσίαση που συνοδεύεται από πειραματικές επιδείξεις, σε αρκετές από τις οποίες θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των μικρών μας φίλων.

planet physics quantum levitation 1