Γυμνάσιο

1. Θερμοκρασία – Θερμότητα (Α – Β Γυμνασίου)
Με ποιο όργανο μετράμε τη θερμοκρασία; Έχει πάντα την απαιτούμενη ακρίβεια που χρειαζόμαστε; Μαζί θα προσπαθήσουμε να βαθμονομήσουμε ένα θερμόμετρο και να συγκρίνουμε τις μετρήσεις με ένα ήδη βαθμονομημένο. Θα δούμε διάφορους τύπους θερμομέτρων και θα προσπαθήσουμε να τα φέρουμε όλα σε μια ‘θερμική’ ισορροπία.
Γίνε κι εσύ πειραματιστής : έλα να ‘διαχωρίσουμε’ τη θερμοκρασία από τη θερμότητα και να δούμε πώς η μία ‘βοηθάει’ την άλλη!

2.  Δυνάμεις (Β Γυμνασίου)
Γιατί οι άνθρωποι που είναι στο άλλο ημισφαίριο δεν «πέφτουν»; Πως μπορούμε και περπατάμε, γράφουμε, καθόμαστε; Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που μας βοηθάνε να τα κάνουμε όλα αυτά και ποιες είναι αυτές; Μπορούμε να τις μετρήσουμε; Πόση ακρίβεια μας δίνουν τα όργανα που χρησιμοποιούμε; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τις δυνάμεις που μας περιβάλλουν,να τις συνθέσουμε και να… ισορροπήσουμε.

3.  Πίεση (Β Γυμνασίου)
Τοποθετούμε ένα μπαλόνι πάνω σε πολλές οδοντογλυφίδες και παρατηρούμε το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια το γεμίζουμε με νερό και το «βάζουμε» μέσα σε μπουκάλι χωρίς να σπάσει, ενώ μετά το βγάζουμε κιόλας. Μελετάμε με αυτά και άλλα πολλά πειράματα πώς η πίεση, υδροστατική και ατμοσφαιρική, μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας.

4. Κύματα και Φως (Γ Γυμνασίου)

Φως, κύματα, σωματίδια. Όλα βρίσκονται μέσα στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Δημιουργούμε κύματα, μετράμε τα χαρακτηριστικά τους, βλέπουμε τις διαδρομές που ακολουθεί το φως και μετράμε την ταχύτητα με την οποία αυτό κινείται. Συγκλίνοντες και αποκλίνοντες φακοί «μπαίνουν» μπροστά στο φως και το οδηγούν σε άλλες κατευθύνσεις.

planet physics_εξαφάνιση ράβδου (2)

5. Η Φυσική του 20ου αιώνα (Α – Γ Γυμνασίου)
Από την κλασική μηχανική και τον κλασικό ηλεκτρομαγνητισμό που μας κληροδότησε ο 19ος αι., η Φυσική έχει προχωρήσει πολύ παραπέρα, αποκτώντας πρόσβαση και σε άλλες περιοχές του κόσμου, τόσο στις πολύ μικρές όσο και στις πολύ μεγάλες διαστάσεις του, αποκαλύπτοντας φαινόμενα και νόμους που ακόμα και σήμερα μοιάζουν απίστευτα! Η κβαντομηχανική, η σχετικότητα, η ανάπτυξη νέων υλικών και η μελέτη των ιδιοτήτων τους, η μελέτη φαινομένων σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες ακόμα και στην καθημερινότητά μας. Τι συμβαίνει σε υποατομικό επίπεδο; Τι συμβαίνει σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν; Πως συμπεριφέρονται τα υπεραγώγιμα υλικά; Τι είναι η κβαντική αιώρηση; Για αυτά, καθώς και για άλλα πολλά μαθαίνουμε μέσα από μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική παρουσίαση που συνοδεύεται από πειραματικές επιδείξεις, σε αρκετές από τις οποίες θα χρειαστούμε και τη βοήθεια των μικρών μας φίλων.

planet physics_μετεωρολογία