Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Ακίνητοι (σύστημα αναφοράς)

.

Έχετε καθίσει ποτέ σε μια ξαπλώστρα στην παραλία, αγναντεύοντας τη θάλασσα και νομίζοντας ότι είστε ακίνητοι; Σε σχέση με την ξαπλώστρα, πράγματι ήσασταν ακίνητοι. Ας το εξετάσουμε όμως λίγο γενικότερα…

.

Αρχικά, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, ολοκληρώνοντας μια πλήρη στροφή περίπου κάθε 24 ώρες. Αυτή η περιστροφή σας μετακινεί με ταχύτητα περίπου 1.670 χιλιομέτρων την ώρα, αν βρίσκεστε κοντά στον ισημερινό. Έτσι, ακόμα και όταν κάθεστε, περιστρέφεστε πιο γρήγορα από ένα εμπορικό αεροπλάνο!

.

Ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, περιστρέφεται επίσης γύρω από τον Ήλιο, με μέση ταχύτητα περίπου 107.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την περιστροφή της, η Γη κινείται μέσα στο διάστημα σε μια γιγαντιαία σπείρα γύρω από το άστρο μας.

.

Ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της Γης, βρίσκεται επίσης σε κίνηση. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με μια εκπληκτική ταχύτητα περίπου 828.000 χιλιομέτρων την ώρα. Μια πλήρης περιστροφή γύρω από τα γαλαξιακό κέντρο διαρκεί περίπου 225.000.000 χρόνια.

.

Μήπως όμως…κινείται και ο Γαλαξίας μας; Ο Γαλαξίας μας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοσμικής δομής και κινείται προς τον γαλαξία της Ανδρομέδας με ταχύτητα περίπου 402.000 χιλιομέτρων την ώρα.

.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ίδια η δομή του σύμπαντος διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι σε μεγάλη κλίμακα, τα πάντα απομακρύνονται από όλα τα άλλα. Ο ρυθμός αυτής της διαστολής περιγράφεται από τη σταθερά Hubble, η οποία είναι περίπου 73,3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά Megaparsec απόστασης (1 parsec ισούται περίπου με 3,3 έτη φωτός).

.

Η έννοια της “ακινησίας” είναι βαθιά ριζωμένη στη σχετικότητα- εξαρτάται από το σύστημα αναφοράς. Μπορεί να αισθάνεστε ακίνητοι ενώ κάθεστε σε μια ξαπλώστρα, αλλά αυτό ισχύει σε σχέση με την ξαπλώστρα και την παραλία. Σε ευρύτερο πλαίσιο, δεν είμαστε καθόλου ακίνητοι. Σε σχέση με τον Ήλιο ή τους μακρινούς γαλαξίες, στην πραγματικότητα κινούμαστε με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, συμμετέχοντας σε ένα «κοσμικό ταξίδι» που συχνά αγνοούμε ή ξεχνάμε…