Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Ανηχοϊκός θάλαμος

.

Ο ανηχοϊκός θάλαμος είναι ένας χώρος που έχει σχεδιαστεί για να απορροφά τα ηχητικά κύματα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς ηχώ. Οι τοίχοι, η οροφή και το δάπεδο ενός ανηχοϊκού θαλάμου είναι επενδεδυμένα με ηχοαπορροφητικά υλικά, συχνά σφήνες αφρού ή υαλοβάμβακα. Αυτά τα υλικά έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τα ηχητικά κύματα, εμποδίζοντάς τα να αναπηδήσουν και να δημιουργήσουν ηχώ. Καθώς οι σφήνες του δαπέδου δεν πρέπει να πατηθούν, το βάδισμα γίνεται συνήθως επάνω σε συρμάτινο πλέγμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα δωμάτιο με απίστευτα χαμηλό επίπεδο θορύβου, συχνά κάτω από το κατώφλι της ανθρώπινης ακοής.

.

Οι ανηχοϊκοί θάλαμοι εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Στον κόσμο της μηχανικής του ήχου, χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή της απόδοσης ηχείων, μικροφώνων και άλλου εξοπλισμού ήχου. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς τα διάφορα υλικά και σχέδια επηρεάζουν την ηχομόνωση στα οχήματα.

.

Η είσοδος σε έναν ανηχοϊκό θάλαμο μπορεί να είναι μια «ιδιαίτερη» εμπειρία. Η απουσία θορύβου περιβάλλοντος, μπορεί να μας κάνει να αντιληφθούμε κάποιους εσωτερικούς μας ήχους, όπως ο χτύπος της καρδιάς μας και ο αέρας που κινείται μέσα και έξω από τους πνεύμονές μας! Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν την εμπειρία ηρεμιστική, ενώ άλλοι αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι ή ακόμη και ανήσυχοι.

.

Ένα «απερίγραπτο» συναίσθημα, μέσα σε ένα ανηχοϊκό θάλαμο, είναι ότι κάποιος ακούει τη φωνή του συνομιλητή του «κατευθυντικά». Όταν μιλάμε σε κάποιον μέσα σε ένα δωμάτιο, ακούμε τη φωνή του απευθείας, αλλά και μέσω ανακλάσεων του ήχου στα αντικείμενα του χώρου. Όλοι αυτοί οι ήχοι φτάνουν στο αυτί μας (πρακτικά) ταυτόχρονα, δεν το καταλαβαίνουμε, το έχουμε συνηθίσει και δεν του δίνουμε σημασία. Σε έναν ανηχοϊκό θάλαμο όμως, η φωνή του συνομιλητή μας αποτελεί από μόνη της μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς την ακούμε χωρίς αντηχήσεις, και βέβαια, ακόμα κι αν κλείσουμε τα μάτια μας, καταλαβαίνουμε ακριβώς σε ποια κατεύθυνση βρίσκεται αυτός που μας μιλάει..!

.

Ανηχοϊκοί θάλαμοι δεν υπάρχουν μόνο για τον ήχο αλλά και για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (συνήθως, στο φάσμα των μικροκυμάτων και των ραδιοκυμάτων).