Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Γιατί υπάρχει ζωή στη Γη;

Η Γη αποτελεί μια μοναχική όαση ζωής στην κοσμική μας γειτονιά. Γιατί όμως είναι τόσο σπάνια η ύπαρξη ζωής σε κάποιο πλανήτη; Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός πολλών κρίσιμων παραγόντων.

.

Η κατοικήσιμη ζώνη: Η Γη βρίσκεται σε ιδανική απόσταση από τον Ήλιο, σε μια περιοχή γνωστή ως «κατοικήσιμη ζώνη» του ηλιακού μας συστήματος. Σε αυτή την περιοχή δεν συναντάμε ακραίες θερμοκρασίες και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την ύπαρξη υγρού νερού. Η ζώνη αυτή είναι ζωτικής σημασίας, και αποτελεί την πρώτη περιοχή που στρέφουν την έρευνα τους οι αστρονόμοι, στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής στο διάστημα.

.

Υγρό νερό: Η παρουσία του νερού σε υγρή μορφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη ζωή, παρέχοντας ένα περιβάλλον για πολύπλοκη χημεία, βοηθώντας παράλληλα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη μέσω των μοναδικών φυσικών ιδιοτήτων του.

.

Ατμόσφαιρα: Η ατμόσφαιρα της Γης παρέχει τα απαραίτητα αέρια για τη ζωή, όπως το οξυγόνο για τα ζώα και το διοξείδιο του άνθρακα για τα φυτά. Προστατεύει επίσης τους ζωντανούς οργανισμούς από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου καθώς και από την πρόσκρουση «διαστημικών επισκεπτών».

.

Μαγνητόσφαιρα: Η μαγνητόσφαιρα της Γης λειτουργεί ως ασπίδα, εκτρέποντας τον ηλιακό άνεμο (σωματίδια υψηλής ενέργειας). Χωρίς αυτό το προστατευτικό φράγμα, ο ηλιακός άνεμος θα μπορούσε να διαλύσει την ατμόσφαιρα (κάτι που πιθανότατα συνέβη στον Άρη), αφήνοντας την επιφάνεια εκτεθειμένη στις επιβλαβείς κοσμικές ακτίνες.

.

Χημικά στοιχεία: Η ζωή στη Γη βασίζεται σε χημικά στοιχεία όπως ο άνθρακας, το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο φώσφορος και το θείο, γνωστά με το ακρωνύμιο CHNOPS. Αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται με αμέτρητους τρόπους για να σχηματίσουν τα σύνθετα μόρια της ζωής.

.

Αυτοί είναι οι πέντε θεμελιώδεις παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής στη Γη. Μαζί, δημιουργούν τις συνθήκες που επέτρεψαν στη ζωή να ευδοκιμήσει στον πλανήτη μας για δισεκατομμύρια χρόνια. Καθώς εκτείνουμε το βλέμμα μας στον γαλαξία, αναζητώντας κι άλλους πλανήτες που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή, μας υπενθυμίζεται η σπάνια και λεπτή ισορροπία που κάνει τον δικό μας κόσμο τόσο ξεχωριστό.