Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Η ανακάλυψη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων

.

Σήμερα, ας εξερευνήσουμε πώς ανακαλύφθηκαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

.

Η ιστορία ξεκινά το 1820 με τον Δανό Φυσικό Hans Christian Oersted (Έρστεντ). Ο Oersted έδειξε ότι η βελόνα μιας πυξίδας μετακινούνταν, όταν τοποθετούνταν κοντά σε ένα καλώδιο που διαρρεόταν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή ήταν η πρώτη ένδειξη ότι ο ηλεκτρισμός και ο μαγνητισμός σχετίζονται, θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές ανακαλύψεις. (Είναι ενδιαφέρον ότι το συγκεκριμένο πείραμα μπορούν/πρέπει να το δουν οι μαθητές στη Στ’ Δημοτικού).

.

Μια δεκαετία αργότερα, το 1831, ο Michael Faraday πραγματοποίησε ένα πρωτοποριακό πείραμα. Τύλιξε δύο σύρματα γύρω από δύο σιδερένιους δακτυλίους, φτιάχνοντας δύο πηνία. Διαπίστωσε ότι, όταν περνούσε ρεύμα από το ένα πηνίο, επαγόταν στιγμιαία ρεύμα στο άλλο πηνίο. Αυτό το αποτέλεσμα αποτέλεσε άλλη μια ένδειξη της ύπαρξης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

.

Επόμενος σταθμός, οι εξισώσεις του James Clerk Maxwell στη δεκαετία του 1860, που παρείχαν το θεωρητικό πλαίσιο για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ο Maxwell προέβλεψε ότι τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο χώρο με τη μορφή κυμάτων και μάλιστα με την ταχύτητα του φωτός. Ωστόσο, αυτό παρέμεινε θεωρία μέχρι να αποδειχθεί πειραματικά.

.

Η πειραματική απόδειξη ήρθε από έναν Γερμανό Φυσικό ονόματι Heinrich Hertz, το 1887. Σε πολύ γενικές γραμμές, ο Hertz χρησιμοποίησε δύο κεραίες: ο πομπός τροφοδοτήθηκε με παλμούς ρεύματος υψηλής τάσης και δημιούργησε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που λήφθηκαν από την άλλη κεραία – τον δέκτη. Η διάταξη αυτή εξέπεμψε και έλαβε αυτά που σήμερα ονομάζονται «ραδιοκύματα», στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων (VHF).

.

Ο Guglielmo Marconi προχώρησε το πείραμα του Hertz ένα βήμα παραπέρα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο Marconi χρησιμοποίησε ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να μεταδώσει σήματα κώδικα Μορς σε μεγάλες αποστάσεις, σηματοδοτώντας τη γέννηση της ασύρματης επικοινωνίας και, τελικά, του ραδιοφώνου.

.

Σήμερα, η ύπαρξη των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων έχει οδηγήσει σε αμέτρητες τεχνολογίες που διαμορφώνουν καθοριστικά την καθημερινή μας ζωή.