Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Η δημιουργία της Σελήνης

Η Σελήνη αποτελεί ένα μόνιμο «σύντροφο» της Γης, από τις απαρχές σχεδόν του σχηματισμού του πλανήτη μας. Πώς όμως δημιουργήθηκε;

.

Το ταξίδι μας ξεκινά πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια της «Αδαίας περιόδου». Το όνομα προέρχεται από τον Άδη, το θεό του κάτω κόσμου και είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε στον πλανήτη μας. Η νεαρή Γη ήταν ένας λιωμένος, εχθρικός κόσμος με υψηλές θερμοκρασίες, ακραία ηφαιστειακή δραστηριότητα και συχνές προσκρούσεις κοσμικών αντικειμένων. Κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους εποχής συνέβη ένα κατακλυσμιαίο γεγονός – μια σύγκρουση με έναν «πρωτοπλανήτη» στο μέγεθος του Άρη, τη Θεία. Η Θεία πιστεύεται ότι χτύπησε τη Γη υπό γωνία, όταν η Γη ήταν σχεδόν πλήρως σχηματισμένη.

.

Η σύγκρουση ήταν κολοσσιαία, απελευθερώνοντας μια αφάνταστη ποσότητα ενέργειας. Το αποτέλεσμα αυτής της βίαιης συνάντησης ήταν η εκτίναξη σημαντικής ποσότητας συντριμμιών, τόσο από τη Γη, όσο και από τη Θεία, σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αυτά τα συντρίμμια, που αποτελούνταν από πέτρα και μέταλλο, άρχισαν να συνενώνονται οδηγούμενα από την έλξη της βαρύτητας, σχηματίζοντας σταδιακά ένα σφαιρικό σώμα – τη Σελήνη.

.

Η δημιουργία της Σελήνης είχε βαθιές επιπτώσεις για τη Γη. Η σύγκρουση πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αξονική κλίση και τον ρυθμό περιστροφής του πλανήτη μας. Αυτό με τη σειρά του, επηρέασε την ανάπτυξη του κλίματος της Γης και την εμφάνιση των εποχών. Επιπλέον, η βαρυτική έλξη της Σελήνης συνέβαλε καθοριστικά στη σταθεροποίηση της κλίσης της Γης επί δισεκατομμύρια χρόνια, αποτρέποντας δραστικές κλιματικές μεταβολές που θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ζωής.

.

Fun fact: Αρχικά, η Σελήνη βρισκόταν σε μια απόσταση μόλις 25.000 χιλιομέτρων από τη Γη και φαινόταν…15 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα! Με το πέρασμα του χρόνου, η Σελήνη απομακρύνθηκε από τη Γη, με τη σημερινή της μέση απόσταση να είναι περίπου 384.000 χιλιόμετρα. Η Σελήνη στις μέρες μας απομακρύνεται από τη Γη με ρυθμό 3,8 εκατοστών το χρόνο.