Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Κύμα TSUNAMI

Τα τσουνάμι (tsunami = το κύμα του λιμανιού, στα ιαπωνικά) είναι μεγάλα κύματα νερού που προκαλούνται από γεγονότα που μετατοπίζουν σημαντικούς όγκους νερού, όπως σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, κατακρημνίσεις παγετώνων ή προσκρούσεις μετεωριτών. Το μέγεθος και η ισχύς τους μπορεί να είναι μνημειώδεις, θέτοντας σοβαρές απειλές για τις παράκτιες κοινότητες.

.

Όταν το τσουνάμι ταξιδεύει στον ωκεανό, το ύψος του είναι μικρό (το πολύ 1 μέτρο) και δύσκολα εντοπίζεται οπτικά, καθώς τα επιφανειακά κύματα (που δημιουργούνται από τον άνεμο) μπορεί να είναι πολύ ψηλότερα. Όταν όμως πλησιάζει στην ακτή, το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 μέτρα! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

.

Σε αντίθεση με τα αέρια, τα υγρά είναι ασυμπίεστα. Όταν λοιπόν συμβαίνει ένας υποθαλάσσιος σεισμός, ο πυθμένας της θάλασσας «ανεβοκατεβαίνει», ωθώντας ολόκληρη τη στήλη του νερού που βρίσκεται από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό ύψος του κύματος δεν είναι όσο φαίνεται πάνω από την επιφάνεια: στην πραγματικότητα το ύψος του κύματος είναι τόσο, όσο το θαλάσσιο βάθος της περιοχής που έγινε ο σεισμός. Όσο το κύμα ταξιδεύει σε μεγάλα βάθη, δεν έχει λόγο να ψηλώσει. Όταν όμως πλησιάσει στην ακτή που το βάθος μειώνεται, η στήλη του νερού δεν μπορεί να πάει προς τα κάτω και…πάει προς τα πάνω!

.

Η διάδοση του κύματος στον ωκεανό είναι ταχύτατη και μπορεί να φτάσει τα 800 km/hr, ταχύτητα που μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός αεροπλάνου! Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για τα τσουνάμι είναι το μήκος κύματός τους – η απόσταση δηλαδή μεταξύ δύο κορυφών κύματος. Αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο, συχνά εκατοντάδες χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδέψουν σε ολόκληρες ωκεάνιες λεκάνες με μικρή απώλεια ενέργειας.

.

Τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκε ότι οι γιγάντιες υποθαλάσσιες κατολισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τσουνάμι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως δυνατό. Η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε το 1958, όταν μια γιγαντιαία κατολίσθηση στον κόλπο Lituya της Αλάσκας προκάλεσε το υψηλότερο κύμα που έχει καταγραφεί ποτέ, το οποίο είχε ύψος 524 μέτρα!