Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Ολογράμματα

Τα ολογράμματα είναι επίπεδες εικόνες, που φαίνονται τρισδιάστατες και για τη δημιουργία τους χρησιμοποιούνται ακτίνες laser.

.

Για να κατανοήσουμε την ολογραφία, πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια της συμβολής. Όταν δύο κύματα φωτός συναντώνται, μπορούν είτε να ενισχυθούν, είτε να αλληλοεξουδετερωθούν. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται συμβολή και είναι η θεμελιώδης αρχή πίσω από την ολογραφία. Πώς όμως δημιουργείται ένα ολόγραμμα;

.

Η διαδικασία ξεκινά με μια δέσμη laser, η οποία είναι μια μονοχρωματική δέσμη φωτός (μίας συχνότητας). Η δέσμη laser διαχωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα μέρος, που ονομάζεται δέσμη αναφοράς, ταξιδεύει απευθείας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια (όπως μια φωτογραφική πλάκα ή ένα φιλμ). Το άλλο μέρος, γνωστό ως δέσμη αντικειμένου, κατευθύνεται στο αντικείμενο που θέλουμε να αποτυπώσουμε τρισδιάστατα.

.

Η δέσμη αντικειμένου ανακλάται από το αντικείμενο και αλληλεπιδρά με τη δέσμη αναφοράς, πέφτοντας στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Αυτή η αλληλεπίδραση δημιουργεί ένα μοτίβο συμβολής, το οποίο είναι ένα σύνθετο σύνολο φωτεινών και σκοτεινών περιοχών. Αυτό το μοτίβο περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την αναδημιουργία της τρισδιάστατης εικόνας.

.

Όταν φωτίζουμε το ολόγραμμα, εμφανίζεται το μοτίβο συμβολής. Ως αποτέλεσμα, η τρισδιάστατη εικόνα φαίνεται να αιωρείται στο χώρο…ως δια μαγείας! Επιπλέον, αποτυπώνεται όχι μόνο το σχήμα ενός αντικειμένου αλλά και το βάθος και η προοπτική του. Όταν κινούμαστε γύρω από ένα ολόγραμμα, μπορούμε να δούμε το αντικείμενο από διαφορετικές γωνίες, ακριβώς όπως θα κάναμε αν ήταν ακριβώς μπροστά μας!

.

Η ολογραφία έχει εκτεταμένες εφαρμογές, από την τέχνη και την ψυχαγωγία έως την επιστημονική απεικόνιση και την ασφάλεια. Χρησιμοποιείται στη δημιουργία εντυπωσιακών οθονών, στη μελέτη πολύπλοκων μορίων, ακόμη και στα χαρτονομίσματα και τις πιστωτικές κάρτες.

.

Ο κόσμος της ολογραφίας είναι ένα «μαγευτικό βασίλειο» όπου οι ακτίνες laser υφαίνουν περίπλοκα μοτίβα φωτός, για να γεννήσουν «τρισδιάστατα θαύματα». Είναι άλλη μια απόδειξη της δύναμης της επιστήμης και της τεχνολογίας, που μπορεί να μετατρέψει κάτι το συνηθισμένο σε κάτι…εξαιρετικό!

.

Εικόνα: Ελληνικό Ινστιτούτο Ολογραφίας