Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Ο πλανήτης Άρης και οι δορυφόροι του, Φόβος και Δείμος

.

Ο Άρης, ο τέταρτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, είναι γνωστός ως ο “Κόκκινος Πλανήτης”. Η κοκκινωπή απόχρωσή του οφείλεται στο οξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του. Ο Άρης φιλοξενεί τον «Όλυμπο», το ψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα. Μια ημέρα στον Άρη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με μια γήινη ημέρα, διαρκώντας περίπου 24,6 ώρες. Στους πόλους του, υπάρχουν εκτάσεις πάγου από νερό και ξηρό πάγο (παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα), η επιφάνεια των οποίων αυξομειώνεται ανάλογα με την αλλαγή των εποχών.

.

Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη βρίσκονται οι δορυφόροι του, ο Φόβος και ο Δείμος. Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο και περιφέρεται γύρω από τον Άρη με πολύ γρήγορο ρυθμό, ολοκληρώνοντας μια περιφορά σε μόλις 7,6 ώρες! Η επιφάνειά του είναι σημαδεμένη από αυλακώσεις, που πιθανώς προκλήθηκαν από παλιρροιακές αλληλεπιδράσεις με τον Άρη. Ο Δείμος, το μικρότερο φεγγάρι, χρειάζεται περίπου 30,3 ώρες για να ολοκληρώσει μια τροχιά και έχει πιο ομαλή επιφάνεια σε σύγκριση με τον Φόβο.

.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει στα φεγγάρια του Άρη είναι το ακανόνιστο σχήμα τους. Σε αντίθεση με το φεγγάρι της Γης, το οποίο είναι σφαιρικό, ο Φόβος και ο Δείμος δεν είναι. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο μέγεθος και τη μάζα τους. Ο Φόβος και ο Δείμος είναι μικροσκοπικοί, με διάμετρο μόλις 22 και 13 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Δεν έχουν την επαρκή μάζα και την «αυτό-βαρύτητα» (βαρύτητα που νιώθουν λόγω της ίδιας της μάζας τους) για να αποκτήσουν σφαιρικό σχήμα. Για να γίνει ένα ουράνιο σώμα σφαιρικό, θα χρειαζόταν ακτίνα περίπου 400 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη από την ακτίνα αυτών των δύο δορυφόρων.

.

Από πού προήλθαν αυτοί οι δορυφόροι; Μια θεωρία υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να είναι πρώην μέλη της ζώνης αστεροειδών, τα οποία ο Άρης «κατέκτησε» βαρυτικά, πριν από πολύ καιρό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα μικρά μεγέθη τους.

.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Φόβος και ο Δείμος ήταν γιοι του Άρη, του θεού του πολέμου. Φόβος σημαίνει…”φόβος” και Δείμος σημαίνει “τρόμος”. Σύμφωνα με τον Όμηρο (Ιλιάδα), τα ονόματα τους στόλιζαν την ασπίδα του Αγαμέμνονα.

.

Foto: Wikipedia, Kevin Gill (Άρης)