Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Πότε θα “σβήσει” ο Ήλιος;

Ο Ήλιος, η καρδιά του ηλιακού μας συστήματος, λάμπει εδώ και περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, ευρισκόμενος στη φάση της «κύριας ακολουθίας». Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, ο Ήλιος θα εισέλθει στη φάση του ερυθρού γίγαντα. Έχοντας εξαντλήσει το υδρογόνο στον πυρήνα του, ο Ήλιος θα αρχίσει τη σύντηξη ηλίου σε βαρύτερα στοιχεία. Τα εξωτερικά του στρώματα θα επεκταθούν μαζικά, «καταπίνοντας» τον Ερμή και την Αφροδίτη, πιθανώς ακόμη και τη Γη. Η διαστολή αυτή θα συνοδευτεί από ψύξη της επιφάνειας του, δίνοντας στον Ήλιο μια κοκκινωπή απόχρωση. Ο Ήλιος θα λάμπει τότε τουλάχιστον χίλιες φορές πιο έντονα, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους…

.

Μετά τη φάση του ερυθρού γίγαντα, ο Ήλιος θα αποβάλει τα εξωτερικά του στρώματα, πετώντας τα στο διάστημα, για να σχηματίσει ένα νεφέλωμα. Ο πυρήνας που θα απομείνει θα είναι ένας λευκός νάνος, ένα απίστευτα πυκνό «αστρικό υπόλειμμα» στο μέγεθος της Γης. Ο λευκός νάνος θα εξακολουθεί να είναι καυτός, αλλά καθώς πλέον δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει σύντηξη ώστε να παραχθεί νέα θερμότητα, θα ψύχεται αργά με την πάροδο του χρόνου.

.

Όσο η επιφανειακή θερμοκρασία του λευκού νάνου πέφτει, θα αλλάζει και το χρώμα του. Από λευκός νάνος θα γίνει κοκκινωπός και τελικά θα ψυχθεί ακόμα περισσότερο και θα γίνει ένας μαύρος νάνος, ένα ψυχρό, σκοτεινό απομεινάρι ενός άστρου, που δεν εκπέμπει πλέον φως ή θερμότητα. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει τρισεκατομμύρια χρόνια, πολύ περισσότερο από την τρέχουσα ηλικία του Σύμπαντος, γι’ αυτό και δεν πιστεύεται ότι υπάρχουν ακόμη μαύροι νάνοι στο σύμπαν. Ο Ήλιος, ως μαύρος νάνος, θα αποτελεί μια «σιωπηλή μαρτυρία» για το ηλιακό μας σύστημα που υπήρξε κάποτε.

.

Η έννοια του “θανάτου” ενός μαύρου νάνου είναι μάλλον αμφιλεγόμενη, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τελική κατάσταση της εξέλιξης για αστέρια όπως ο Ήλιος μας. Ωστόσο, στο απώτερο μέλλον, θεωρίες όπως η διάσπαση πρωτονίων ή ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος υποδηλώνουν ότι ακόμη και οι μαύροι νάνοι μπορεί να διαλυθούν ή να γίνουν μέρος του ομοιόμορφου κοσμικού υποβάθρου. Αλλά αυτά είναι γεγονότα σε χρονικές κλίμακες τόσο τεράστιες, που ξεπερνούν τα όρια της κατανόησης του σύμπαντος.