Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Τα πιο κοντινά μας αστέρια

.

Σήμερα, ας κάνουμε ένα ταξίδι στην κοσμική μας γειτονιά. Συχνά ατενίζουμε τον νυχτερινό ουρανό, θαυμάζοντας τα αστέρια που λάμπουν, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια αστέρια είναι οι πιο κοντινοί μας γείτονες; Ας το ανακαλύψουμε!

.

Ο πλησιέστερος ουράνιος γείτονάς μας είναι ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri), που βρίσκεται μόλις 4,24 έτη φωτός μακριά. Είναι ένας «ερυθρός νάνος», μικρότερος και ψυχρότερος από τον Ήλιο μας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Εγγύτατος του Κενταύρου είναι μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, του Άλφα Κενταύρου, αλλά απέχει πολύ από τα άλλα δύο αστέρια του συστήματος. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου έχει έναν εξωπλανήτη, τον Proxima b, στην κατοικήσιμη ζώνη του, όπου οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για υγρό νερό.

.

Ακολουθούν ο Άλφα Κενταύρου Α και ο Άλφα Κενταύρου Β, που βρίσκονται σε απόσταση 4,37 ετών φωτός από εμάς. Αυτά τα δύο αστέρια είναι παρόμοια με τον Ήλιο μας όσον αφορά το μέγεθος και τη θερμοκρασία. Βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, δημιουργώντας έναν συναρπαστικό «ουράνιο χορό» που γοητεύει τους αστρονόμους εδώ και χρόνια. Ο Άλφα Κενταύρου Α θεωρείται συχνά “ηλιακός δίδυμος” λόγω των εντυπωσιακών ομοιοτήτων του με τον Ήλιο μας.

.

Ο Αστέρας του Μπάρναρντ (Barnard) είναι ένας άλλος ερυθρός νάνος, που βρίσκεται σε απόσταση 5,96 ετών φωτός. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι η ταχύτατη κίνησή του στον ουρανό, καθιστώντας τον το ταχύτερα κινούμενο αστέρι σε σχέση με το Ήλιο. Το άστρο αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων μελετών, καθώς κάποτε θεωρήθηκε ότι φιλοξενεί εξωπλανήτες, αν και αυτό έχει διαψευστεί.

.

Αν και δεν είναι το κοντινότερο, ο Σείριος αξίζει να αναφερθεί λόγω της λαμπρότητάς του. Σε απόσταση 8,6 ετών φωτός, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Ο Σείριος είναι στην πραγματικότητα ένα δυαδικό σύστημα, αποτελούμενο από ένα ογκώδες άστρο, τον Σείριο Α, και έναν αχνό λευκό νάνο, τον Σείριο Β. Ο Σείριος ήταν σημαντικός σε διάφορους πολιτισμούς και είχε συνδεθεί με τον ερχομό του νέου έτους. Στις μέρες μας μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι…οι Έλληνες προερχόμαστε από το Σείριο!!!