Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Τι είναι το Jet-stream?

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι πτήσεις από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι συχνά ταχύτερες από το αντίστροφο ταξίδι; Η κοινή διαίσθηση θα μπορούσε να υποδείξει ότι, δεδομένου ότι η Γη περιστρέφεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τα αεροπλάνα που πετούν προς τα ανατολικά θα έπρεπε να χρειάζονται περισσότερο χρόνο, καθώς κινούνται ενάντια στην περιστροφή της Γης. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει, και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό έχουν τις ρίζες τους στη δυναμική της γήινης ατμόσφαιρας και στη φυσική της κίνησης.

.

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η περιστροφή της Γης δεν επηρεάζει τον χρόνο πτήσης. Όταν ένα αεροπλάνο απογειώνεται, διαθέτει ήδη την ταχύτητα περιστροφής της Γης. Αυτό σημαίνει ότι καθώς η Γη περιστρέφεται, το αεροπλάνο κινείται μαζί της, όπως ακριβώς ένα άτομο που πηδάει κατακόρυφα πάνω σε ένα κινούμενο τρένο, θα προσγειωθεί ξανά στο ίδιο σημείο (σε σχέση με το τρένο).

.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι πτήσεις μπορεί να είναι ταχύτερες όταν κατευθύνονται προς τα ανατολικά, οφείλεται στα ρεύματα “jet streams”. Πρόκειται για ζώνες ισχυρών ανέμων που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας και πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Αυτοί οι άνεμοι δημιουργούνται από έναν συνδυασμό της περιστροφής της Γης και των θερμικών επιδράσεων του ήλιου, οι οποίες μαζί δημιουργούν μεγάλης κλίμακας μοτίβα ατμοσφαιρικής κίνησης.

.

Όταν τα αεροπλάνα πετούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα jet streams, για να πάρουν μια πρόσθετη ώθηση, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο ταξιδιού. Αντίθετα, όταν πετούν προς τα δυτικά, τα αεροπλάνα πρέπει συχνά να «παλέψουν» ενάντια σε αυτούς τους ανέμους, οδηγώντας σε μεγαλύτερους χρόνους πτήσης.

.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κλείσετε μια πτήση και θα αναρωτηθείτε για τη διαφορά στις διάρκειες μεταξύ ανατολικών και δυτικών δρομολογίων, θυμηθείτε: δεν πρόκειται για τη Γη που περιστρέφεται, αλλά για τους ανέμους που τη σαρώνουν.