Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Το βάρος του αέρα

Ποιο είναι το πιο ελαφρύ πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό; Η πιο πιθανή απάντηση είναι: “ο αέρας”. Αν σκεφτούμε λίγο περισσότερο, μπορεί να απαντήσουμε το Ήλιο ή το Υδρογόνο, που είναι πιο ελαφριά ακόμα και από τον αέρα.

.

Από τι αποτελείται ο αέρας; Πρόκειται για ένα μείγμα διαφόρων αερίων, καθένα από τα οποία συμβάλλει στη συνολική σύνθεση της ατμόσφαιρας. Τα κύρια συστατικά είναι το Άζωτο και το Οξυγόνο, τα οποία αποτελούν περίπου το 99% του αέρα. Συγκεκριμένα, το Άζωτο αποτελεί περίπου το 78% και το Οξυγόνο περίπου το 21%. Το υπόλοιπο 1% αποτελείται από διάφορα άλλα αέρια, συμπεριλαμβανομένου του Αργού σε ποσοστό περίπου 0,93%, του Διοξειδίου του Άνθρακα σε ποσοστό περίπου 0,04%, και ίχνη άλλων αερίων όπως το Νέον, το Ήλιο, το Μεθάνιο, το Κρυπτό και το Υδρογόνο.

.

Πόσο ελαφρύς όμως είναι στην πραγματικότητα ο αέρας; Η πυκνότητα του είναι περίπου 1,22 κιλά ανά κυβικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μέσο δωμάτιο (3x4x3 μέτρα), το βάρος του αέρα πλησιάζει τα 45 κιλά! Συνολικά, το βάρος του αέρα της ατμόσφαιρας ανέρχεται σε 5,5 τετράκις εκατομμύρια τόνους. Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό επιφάνειας, ο αέρας μας ασκεί δύναμη που αντιστοιχεί σε 1 κιλό!

.

Ευτυχώς, δεν αισθανόμαστε αυτή την πίεση επειδή το σώμα μας είναι κατασκευασμένο για να την αντέχει. Η εσωτερική μας πίεση εξισορροπεί την εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση. Επιπλέον, η πίεση του αέρα ασκείται ομοιόμορφα από όλες τις κατευθύνσεις, όχι μόνο από πάνω, προσθέτοντας σε αυτή την ισορροπία.

.

Η ατμοσφαιρική πίεση δεν είναι σταθερή- μειώνεται με το υψόμετρο. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η στήλη αέρα πάνω από το έδαφος είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα μικρότερο βάρος και επομένως χαμηλότερη πίεση. Αυτή η αλλαγή γίνεται αισθητή όταν ανεβαίνουμε σε βουνό ή όταν πετάμε, όπου τα αυτιά μπορεί να «βουλώσουν» λόγω της διαφοράς πίεσης εσωτερικά και εξωτερικά από το σώμα μας.

.

Fun fact: Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μπορούμε να βρούμε ότι ο αέρας πιέζει το κεφάλι μας με μια δύναμη που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 200 κιλά! Πολλές φορές, ακόμα και τα πιο ελαφριά πράγματα…μας πιέζουν!