Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Το “Βαθύ Πεδίο” του Hubble (Deep Field)

Στο τέλος του 1995, η ερευνητική ομάδα υπεύθυνη για το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό: αντί να στοχεύσει το τηλεσκόπιο προς ένα «φωτεινό» σημείο, όπως ένα αστέρι ή ένα γαλαξία, αποφάσισε να σημαδέψει ένα σημείο του ουρανού που έμοιαζε εντελώς άδειο και σκοτεινό. Το σημείο αυτό είχε ελάχιστο μέγεθος και αποτελούσε μόλις το 1/24.000.000 του ουράνιου θόλου. Μετά από 10 ημέρες παρατήρησης, τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά, που άλλαξαν για πάντα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν.

.

Η εικόνα Hubble Deep Field (Βαθύ πεδίο του Hubble – HDF) αποκάλυψε περίπου 3.000 γαλαξίες – σε ένα φαινομενικά «άδειο» σημείο, ο καθένας από τους οποίους περιείχε δισεκατομμύρια αστέρια, σε διάφορα στάδια εξέλιξης. Αυτή η εικόνα καλύπτει ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος, αλλά περικλείει ένα τεράστιο βάθος χρόνου, που φτάνει μέχρι την εποχή που το σύμπαν είχε ηλικία μικρότερη από ένα δισεκατομμύριο χρόνια.

.

Το HDF περιέχει πλήθος επιστημονικών δεδομένων. Αναλύοντας το φως από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες, οι αστρονόμοι μπορούν να μελετήσουν την ιστορία, τη δομή και τη διαστολή του σύμπαντος. Η εικόνα αποκαλύπτει γαλαξίες στη βρεφική τους ηλικία, παρέχοντας στοιχεία για το πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται και εξελίσσονται κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών. Δείχνει μια σειρά από σχήματα και μεγέθη γαλαξιών, από «κομψούς» σπειροειδείς μέχρι ογκώδεις ελλειπτικούς, μαζί με γαλαξίες που βρίσκονται εν μέσω δραματικών συγκρούσεων και συγχωνεύσεων.

.

Το HDF έφερε επανάσταση στην κατανόηση του βάθους και της ποικιλομορφίας του σύμπαντος. Πέρα όμως από την επιστημονική του αξία, το Βαθύ Πεδίο του Hubble έχει βαθύ φιλοσοφικό αντίκτυπο. Υπογραμμίζει τη μικροσκοπική μας θέση στο σύμπαν και προκαλεί δέος για την απεραντοσύνη και την ομορφιά του σύμπαντος. Κάθε σημείο φωτός στην εικόνα είναι ένας γαλαξίας, μια υπενθύμιση των αμέτρητων κόσμων και των πιθανών μορφών ζωής που μπορεί να υπάρχουν πέρα από τον δικό μας…

.

Η επίδραση του HDF στην επιστημονική κοινότητα ήταν τέτοια, που έκτοτε λήφθηκαν περισσότερες από 20 τέτοιες εικόνες, από διάφορες πλατφόρμες, τόσο στο ορατό όσο και σε άλλα μέρη του φάσματος.