Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Το ηλιακό μας σύστημα σε κλίμακα

Οι απεικονίσεις του ηλιακού μας συστήματος στα σχολικά βιβλία συνήθως παραποιούν τις τεράστιες αποστάσεις και τα μεγέθη των πλανητών, για λόγους οπτικής ευκολίας. Για να αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση, ας φανταστούμε ότι ο Ήλιος έχει διάμετρο 2 μέτρα. Αυτή η «προσαρμογή» μας διευκολύνει να υπολογίσουμε όχι μόνο τις αποστάσεις αλλά και τα μεγέθη των πλανητών, προσφέροντας μια ορθότερη αίσθηση, ειδικά για τους μαθητές. Ας δούμε λοιπόν την απόσταση από τον Ήλιο και το μέγεθος του κάθε πλανήτη, με βάση αυτή την κλίμακα.

.

Ο Ερμής, ο πλησιέστερος πλανήτης στον Ήλιο, βρίσκεται σε απόσταση…83 μέτρων(!) και έχει διάμετρο μόλις 7 χιλιοστά – μικρότερη από ένα μπιζέλι.

.

Επόμενος πλανήτης η Αφροδίτη, που βρίσκεται σε απόσταση 155 μέτρων από τον Ήλιο και έχει διάμετρο περίπου 17 χιλιοστά, όμοια με ένα κεράσι.

.

Το «σπίτι» μας, η Γη, βρίσκεται σε απόσταση 215 μέτρων από τον Ήλιο, κι έχει επίσης διάμετρο κοντά στα 18 χιλιοστά, παρόμοια με την Αφροδίτη.

.

Ο Άρης – ο κόκκινος πλανήτης – βρίσκεται σε απόσταση 327 μέτρων, με διάμετρο περίπου 10 χιλιοστών, και μοιάζει με ένα μεγάλο βατόμουρο.

.

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος απέχει 1.118 μέτρα από τον Ήλιο και έχει διάμετρο περίπου 200 χιλιοστά, σαν μια μικρή μπάλα θαλάσσης.

.

Ο Κρόνος βρίσκεται σε απόσταση 2.059 μέτρων, έχει διάμετρο περίπου 167 χιλιοστά – χωρίς τους δακτυλίους του.

.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας – οι «παγωμένοι» πλανήτες, βρίσκονται σε απόσταση 4,1 και 6,5 χιλιομέτρων (!), έχοντας διάμετρο περίπου 73 και 71 χιλιοστών αντίστοιχα, μοιάζοντας με πορτοκάλια. Υπενθυμίζουμε ότι ο Ήλιος έχει διάμετρο 2 μέτρα κι ένα «πορτοκάλι» περιφέρεται γύρω του, σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων!

.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια κλίμακα, αντιλαμβανόμαστε τις αποστάσεις και τα σχετικά μεγέθη των πλανητών με πιο ρεαλιστικό τρόπο. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική για εκπαιδευτικούς σκοπούς, προσφέροντας μια σαφέστερη κατανόηση των μεγεθών και των αποστάσεων στο ηλιακό μας σύστημα…