Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας (θεωρία συνομωσίας)

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους, εδώ και αρκετές δεκαετίες – το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Αυτή η ιστορία είναι ένα μείγμα επιστήμης και στρατιωτικής ιστορίας, με την προσθήκη μιας… «πρέζας» θεωρίας συνωμοσίας.

.

Το πείραμα της Φιλαδέλφειας λέγεται ότι έλαβε χώρα το 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο ναυπηγείο της Φιλαδέλφειας. Το USS Eldridge, συνοδό αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, φέρεται να έγινε αόρατο και να τηλεμεταφέρθηκε από τη Φιλαδέλφεια στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια και πάλι πίσω. Η ιστορία υποδηλώνει ότι το πείραμα αποσκοπούσε στο να κάνει τα πλοία αόρατα στα ραντάρ χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

.

Η έννοια των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι πραγματική και καλά κατανοητή στη φυσική. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούνται από ηλεκτρικά φορτία και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των φορτισμένων σωματιδίων που βρίσκονται κοντά τους. Ωστόσο, η ιδέα ότι τα πεδία αυτά θα μπορούσαν να καταστήσουν αόρατο ένα ολόκληρο πλοίο και το πλήρωμά του, ξεπερνά τα όρια του επιστημονικά αποδεκτού.

.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνείται σταθερά την ύπαρξη ενός τέτοιου πειράματος. Οι ερευνητές δεν έχουν βρει αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς. Το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ κήρυξε την ιστορία ως φάρσα, αποδίδοντάς την σε παρερμηνείες των διαδικασιών απομαγνήτισης (degaussing), οι οποίες διεξήχθησαν για να καταστήσουν τα πλοία λιγότερο ανιχνεύσιμα από τις μαγνητικές νάρκες.

.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, το πείραμα της Φιλαδέλφειας άφησε ένα μόνιμο αποτύπωμα στη λαϊκή κουλτούρα. Έχει εμπνεύσει ταινίες, βιβλία και αμέτρητα διαδικτυακά φόρα, αφιερωμένα στη…διαλεύκανση της “αλήθειας” (…που μας κρύβουνε!).

.

Ενώ το Πείραμα της Φιλαδέλφειας αποτελεί μια «ενδιαφέρουσα» ιστορία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένο από την επιστημονική κοινότητα. Χρησιμεύει ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι επιστημονικές έννοιες μπορούν να παρεξηγηθούν και να ερμηνευθούν κατά το δοκούν. Όπως πάντα, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τα γεγονότα από τη φαντασία, ειδικά όταν πρόκειται για επιστήμη.