Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Betelgeuse – έκρηξη supernova

.

Σήμερα, θα ασχοληθούμε με μερικά συναρπαστικά νέα σχετικά με τον Betelgeuse, έναν κόκκινο υπεργίγαντα που έχει γοητεύσει τους αστρονόμους και τους λάτρεις της Αστρονομίας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι μπορεί να έχουμε υποτιμήσει σημαντικά τόσο το μέγεθος αυτού του ουράνιου γίγαντα όσο και το εξελικτικό του χρονοδιάγραμμα.

.

Για χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο Betelgeuse απείχε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από το να γίνει υπερκαινοφανής (supernova). Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι το άστρο αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας θεαματικής έκρηξης, που ενδεχομένως να συμβεί μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες. Αυτό είναι πρωτοποριακό, επειδή ο Betelgeuse απέχει «μόνο» 650 έτη φωτός από τη Γη. Με κοσμικούς όρους, είναι πρακτικά δίπλα μας!

.

Γιατί είναι τόσο συναρπαστικό; Το φως που βλέπουμε σήμερα από τον Betelgeuse έφυγε από το άστρο πριν από 650 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν η νέα μελέτη είναι ακριβής, ο Betelgeuse μπορεί να έχει ήδη εκραγεί σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες αυτού του εντυπωσιακού γεγονότος στη διάρκεια της ζωής μας.

.

Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε μια ανάλυση των φυσικών συχνοτήτων του άστρου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο Betelgeuse μπορεί να έχει σχεδόν εξαντλήσει όλο τον άνθρακα του, ένα κρίσιμο στοιχείο για τον κύκλο ζωής του. Αυτή η εξάντληση θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος της επικείμενης μετατροπής του άστρου σε υπερκαινοφανή.

.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για εμάς; Αν ο Betelgeuse έχει όντως γίνει υπερκαινοφανής, η έκρηξη θα ήταν ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα μπορούσε να είναι τόσο φωτεινή όσο η Σελήνη, για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Θα ήταν ένα κοσμικό θέαμα που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

.

Συνοψίζοντας, ο κόκκινος υπεργίγαντας Betelgeuse μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο εκρηκτικό του τέλος απ’ ό,τι νομίζαμε προηγουμένως. Αν η νέα έρευνα επιβεβαιωθεί, ίσως είμαστε από τις τυχερές γενιές που θα γίνουν μάρτυρες μιας από τις πιο μαγευτικές επιδείξεις του σύμπαντος!