Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Claude Shannon – “Μια μαθηματική θεωρία της επικοινωνίας”

Ο Claude Shannon γεννήθηκε το 1916 στο Michigan και έδειξε από νεαρή ηλικία ότι ήταν μια μαθηματική ιδιοφυία. Παράλληλα με το πτυχίο του στα μαθηματικά, πήρε και πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού, ένας συνδυασμός που αργότερα θα αποδεικνυόταν πρωτοποριακός.

.

Σε ηλικία μόλις 21 ετών, η μεταπτυχιακή διατριβή του έθεσε τις βάσεις για τη θεωρία σχεδιασμού ψηφιακών κυκλωμάτων, αποδεικνύοντας ότι οι ηλεκτρικές εφαρμογές της άλγεβρας Boole μπορούσαν να κατασκευάσουν οποιαδήποτε λογική αριθμητική σχέση. Το 1948, ενώ εργαζόταν στα εργαστήρια Bell Labs, ο Shannon δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο “Μια μαθηματική θεωρία της επικοινωνίας”, η οποία έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και χρησιμοποιούμε την πληροφορία.

.

Ο Shannon δημιούργησε μια βαθιά σύνδεση μεταξύ της πληροφορίας και της πιθανότητας. Απέδειξε ότι η ποσότητα της πληροφορίας σε ένα μήνυμα μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας πιθανολογικές έννοιες. Εισήγαγε την ιδέα της “εντροπίας”, δανεισμένη από τη θερμοδυναμική, για να μετρήσει την αβεβαιότητα ή την τυχαιότητα που συνδέεται με ένα σύνολο πιθανών μηνυμάτων. Όσο πιο αβέβαιο ή τυχαίο είναι ένα μήνυμα, τόσο περισσότερη πληροφορία περιέχει. Η έννοια αυτή επέτρεψε τη βελτιστοποίηση της μετάδοσης δεδομένων με την κωδικοποίηση των μηνυμάτων, με τρόπο που ελαχιστοποιούσε την πιθανότητα σφαλμάτων, μεγιστοποιώντας παράλληλα την αποδοτικότητα. Η συγχώνευση της πληροφορίας και της πιθανότητας από τον Shannon είχε εκτεταμένες επιπτώσεις, χρησιμεύοντας ως μαθηματική βάση για την ψηφιακή επικοινωνία, τη συμπίεση δεδομένων, ακόμη και την κρυπτογραφία.

.

Ο Shannon ήταν γνωστός για την παιχνιδιάρικη και περίεργη φύση του. Είχε μια ποικιλία από gadgets και παιχνίδια στο σπίτι του, κατασκεύασε μια μηχανή που μπορούσε να λύσει τον κύβο του Rubik και δημιούργησε ένα μηχανικό ποντίκι που μπορούσε να πλοηγηθεί σε έναν λαβύρινθο. Συχνά τον έβλεπε κανείς να κυκλοφορεί με ένα μονόκυκλο στους διαδρόμους των εργαστηρίων Bell Labs, μερικές φορές μάλιστα κάνοντας ταυτόχρονα και ζογκλερικά!

.

Ο Claude Shannon, αν και λιγότερο γνωστός, θεωρείται επιστήμονας με «λάμψη» αντίστοιχη με αυτή του Newton και του Turing…