Γ’ Δημοτικού

Πειράματα του Ψύχους

Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι πολύ περίεργο ή μήπως τελικά είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα που αναπνέουμε; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι το Υγρό Άζωτο; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει κανείς να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του; Τα πειράματα του Ψύχους είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διασκεδαστική πειραματική επίδειξη, που θα μείνει αξέχαστη στους μικρούς μας φίλους!

Αγαπώ το περιβάλλον!

Θα ρίχνατε ποτέ δηλητήριο στο νερό που πίνετε; Θα καίγατε το σπίτι που μένετε; Θα πετάγατε σκουπίδια στο δωμάτιό σας; Ο θόρυβος που κάνουμε μολύνει τον κόσμο που ζούμε; Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γινόμαστε μικροί ερευνητές και περιβαλλοντολόγοι και μαθαίνουμε πώς να προστατεύουμε το περιβάλλον. Με όπλο το παιχνίδι μαζεύουμε σκουπίδια από λίμνες, ανακυκλώνουμε υλικά, φτιάχνουμε φίλτρα που καθαρίζουν το νερό και τέλος τρελαίνουμε ένα ντεσιμπελόμετρο με τα ουρλιαχτά μας.

Χάρτης

Τι εννοούμε όταν λέμε γεωφυσικός χάρτης; Τι είναι η διώρυγα και τι ο πορθμός; Ποιά ομάδα πειρατών θα βρει πρώτη τον κρυμμένο θησαυρό διαβάζοντας ένα χάρτη; Τι σημαίνει σχεδιάζω με οπτική γωνία; Μπορεί η ομάδα των πειρατών να οδηγήσει ένα τυφλό στο σπίτι του; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντούν οι μικροί πειρατές παίζοντας διασκεδαστικά παιχνίδια, κυνηγώντας θησαυρούς, σχεδιάζοντας χώρους με οπτική γωνία και τέλος φτιάχνοντας το δικό τους μεγάλο γεωφυσικό χάρτη. 

Φυτά στο μικροσκόπιο

Έχετε δει ποτέ ένα φυτό από πολύ κοντά; Έχετε φάει ρίζες; Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μικροσκόπιο; Ξέρετε γιατί τα φυτά είναι τόσο διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα που φυτρώνουν; Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα φυτό μόνο από τη μυρωδιά του; Σας προσκαλούμε να γίνετε μικροί ερευνητές και βιολόγοι και μέσα από παιχνίδια, κουίζ και έρευνες να ανακαλύψετε τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, να δείτε μέσα από μικροσκόπια, να μελετήσετε φυτά και να φτάσετε στη ‘ρίζα’ της υπόθεσης.

Ενέργεια, τροφή, ζωή και τροφική αλυσίδα

Ποια είναι τα μυστικά συστατικά που κρύβουν οι τροφές; Τι τρώνε τα ζώα και τα φυτά; Υπάρχουν φυτά που τρώνε έντομα; Ποια ζώα γεννάνε αυγά και ποια μωρά; Μπορούν οι λύκοι να αλλάξουν ένα ποτάμι; Με παιχνίδια, κουίζ και θεατρικό παιχνίδι, μαθαίνουμε να κατατάσσουμε τις τροφές σε κατηγορίες ανάλογα με τα δομικά τους συστατικά, να ξεχωρίζουμε τα ζωοτόκα από τα ωοτόκα ζώα και τέλος γινόμαστε κι εμείς λύκοι και ανακαλύπτουμε τη σημασία της ισορροπίας στη φύση.

Έκρηξη και Ανάφλεξη 

Τι χρειαζόμαστε για να ανάψουμε μια φωτιά; Τι θα γίνει αν βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι που περιέχει καθαρό Οξυγόνο; Κι αν δοκιμάσουμε να βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι με καθαρό Υδρογόνο, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό καύσιμο; Πώς μοιάζει το υγρό Οξυγόνο; Τι θα γίνει αν ρίξουμε ένα αναμμένο σπίρτο σε ένα δοχείο με υγρό Οξυγόνο; Μπορεί ο ατρόμητος Φυσικός μας να βάλει φωτιά στο χέρι του; Μέσα από μια μοναδική πειραματική επίδειξη, εξερευνούμε το μαγικό κόσμο της ανάφλεξης και της έκρηξης! Παρατηρούμε το «περίεργο», γαλάζιο χρώμα του υγρού Οξυγόνου, μαθαίνουμε ότι το υγρό Οξυγόνο μαγνητίζεται και κάνουμε εκρήξεις με τις οποίες σπάμε το φράγμα του ήχου! Μια μοναδική στην Ελλάδα πειραματική επίδειξη, που θα συναρπάσει τους μαθητές!

Εργαστήριο Πηλοπλαστικής

Ο Έλληνας φιλόσοφος Εμπεδοκλής θεωρούσε πως η αρχή όλων των πραγμάτων βρίσκεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης : τη γη (χώμα), το νερό, τον αέρα και τη φωτιά. Η κεραμική είναι η τέχνη που συνδυάζει και τα τέσσερα αυτά στοιχεία, καθώς το υλικό της, ο πηλός, αποτελείται από χώμα και νερό ενώ οι δημιουργίες από πηλό έχουν ανάγκη τον αέρα προκειμένου να στεγνώσουν και τη φωτιά προκειμένου να ψηθούν.

Στο εργαστήρι μας τα παιδιά πειραματίζονται με τον πηλό, πλάθοντας την Υδρόγειο Σφαίρα. Κατανοούν δουλεύοντας πως πρόκειται για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε και ανακαλύπτουν βιωματικά τις βασικές τεχνικές κατασκευής της χειροποίητης κεραμικής, της πιο αρχαίας τέχνης στη ζωή των ανθρώπων, ενώ νιώθουν παράλληλα την ελευθερία που χρειάζεται η φαντασία τους για να ξετυλιχτεί και να δημιουργήσουν πάντα μοναδικά έργα τέχνης.

Εναλλακτικά, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τον πλανήτη Κρόνο με τα εντυπωσιακά δαχτυλίδια που τον περιβάλλουν!

Κόστος εργαστηρίου πηλοπλαστικής: 8 € / μαθητή