Νηπιαγωγείο

4 εποχές και 12 μήνες

Ποιες είναι οι 4 εποχές; Ποιους μήνες έχει η καθεμιά; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων βιωματικών παιχνιδιών μαθαίνουμε για τις 4 εποχές και τους 12 μήνες κι αφού τα καταφέρουμε, συνεχίζουμε με το «θεμελιώδες» ερώτημα: «Γιατί υπάρχουν οι εποχές;» Μήπως το καλοκαίρι η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο ή μήπως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο; Στην αναζήτηση της απάντησης θα μας βοηθήσουν κάποια παράξενα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα … σεσουάρ! Και μέσα από το παιχνίδι, θα ανακαλύψουμε την απάντηση!

Μαγνήτες

Τι είναι αυτό το «περίεργο» πραγματάκι που κολλάει στα μεταλλικά αντικείμενα; Μπορεί μόνο να τραβήξει ή μήπως μπορεί και να σπρώξει; Τι είναι η πυξίδα και τι κάνει όταν βρεθεί κοντά της ένας μαγνήτης; Τι σημαίνει η έκφραση «μαγνητικό πεδίο»; Πειραματάκια και θεατρικό παιχνίδι εναλλάσσονται στην προσπάθεια μας να ανακαλύψουμε όλες τις απαντήσεις! Επιπλέον, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εντυπωσιακότερη εφαρμογή των μαγνητών: το «μαγικό» φαινόμενο της Κβαντικής αιώρησης!

Πλανήτες

Ποιοι είναι οι Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος; Τι γνωρίζεις για την Αφροδίτη και τον Άρη; Παίζουμε το παιχνίδι των Πλανητών και μαθαίνουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του κάθε πλανήτη. Μαθαίνουμε τη σειρά των Πλανητών και μιλάμε για τον Ήλιο, το φωτεινό γίγαντα που βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο κύριος καιρός

Λιακάδες, συννεφιές, χιόνια και βροχές! Ο κύριος Καιρός αλλάζει τις φορεσιές του κι εμείς συζητάμε για τις αλλαγές που παρατηρούμε. Φτιάχνουμε χιόνι, χαλάζι και αληθινά σύννεφα που πιάνουμε με τα χέρια μας! Μαθαίνουμε για τις καταιγίδες, τους κεραυνούς, τους ανεμοστρόβιλους κι όλα τα υπόλοιπα εντυπωσιακά φαινόμενα που κάνουν τον κύριο Καιρό έναν τόσο ξεχωριστό κύριο!

Ο κύκλος του νερού

Πόσο περίεργο είναι το νερό! Τη μια μπαίνει στο ποτήρι και το πίνουμε, την άλλη γίνεται παγάκι και μπορεί ακόμα και να εξαφανιστεί, αν το ζεστάνουμε πολύ! Μήπως αυτό συμβαίνει και στη Φύση; Με τη βοήθεια βιωματικών παιχνιδιών μελετάμε τις 3 φάσεις του νερού. Μετά το παιχνίδι, βλέπουμε πειραματικά τις τρεις φάσεις του νερού να εναλλάσσονται μπροστά μας!

Βαρύτητα και Αιώρηση

Ποια είναι αυτή η περίεργη δύναμη που μας κρατάει στη Γη και δεν μας αφήνει να πετάξουμε; Είναι το ίδιο δυνατή στη Γη και στο φεγγάρι; Πώς καταφέρνουν να την νικήσουν τα αεροπλάνα, οι πύραυλοι και … τα τρένα στην Ιαπωνία; Συζητάμε για τη Βαρύτητα και παίζουμε θεατρικά παιχνίδια για να την προσεγγίσουμε ευκολότερα. Μαθαίνουμε για τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος καταφέρνει να νικήσει την Βαρύτητα, παρατηρώντας διάφορες μορφές αιώρησης. Στο τέλος, ανακαλύπτουμε την εντυπωσιακότερη αιώρηση όλων: την Κβαντική Αιώρηση!

Ήχος

Τι είναι ο ήχος; Μπορούν οι μικροί επιστήμονες να κατανοήσουν έννοιες όπως: «ταλάντωση», «πλάτος» και … «συχνότητα»; Και πώς συνδέονται αυτά τα πράγματα με αυτό που πραγματικά ακούμε; Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων κινητικών παιχνιδιών και πειραμάτων, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν πολλά για τον ήχο και τη δημιουργία του. Στο τέλος, θα ανακαλύψουμε πόσο αστεία θα γίνει η φωνή της κυρίας, όταν αυτή ρουφήξει 2 «περίεργα» αέρια!

Εβονίτες και γυάλινοι

Ταξιδεύουμε σε κόσμους περίεργους, όπου οι κάτοικοι μπορεί να είναι πολύ «αρνητικοί» και … γκρινιάρηδες ή πολύ «θετικοί» και χαμογελαστοί! Ανακαλύπτουμε διαισθητικά την έννοια του ηλεκτρονίου, με τη βοήθεια αφήγησης και παιχνιδιών κίνησης. Στο τέλος κάνουμε πειραματάκια στατικού Ηλεκτρισμού με εβονίτη και γυαλί και προσπαθούμε να κουνήσουμε κάτι χωρίς να το ακουμπήσουμε!

Ταξίδι στο χρόνο

Πώς μετράμε το χρόνο; Πώς μετρούσαμε το χρόνο παλιά, όταν δεν υπήρχαν ρολόγια; Μπορούν δύο ολόιδια ρολόγια … να μετρούν το χρόνο διαφορετικά; Ποια είναι η γνώμη του κυρίου Άλμπερτ Αϊνστάιν; Κάνουμε τις δικές μας χρονο-μετρήσεις και συζητάμε τα αποτελέσματα. Γνωρίζουμε το ηλιακό ρολόι και μαθαίνουμε πώς λειτουργεί. Τέλος, με τη βοήθεια αφήγησης και θεατρικών παιχνιδιών, τα παιδιά αντιλαμβάνονται διαισθητικά ότι ο χρόνος δεν κυλάει το ίδιο γρήγορα για όλους…!

Πειράματα του Ψύχους

ΥΓΡΟ ΑΖΩΤΟ 4 (2)

Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι πολύ περίεργο ή μήπως τελικά είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα που αναπνέουμε; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι το Υγρό Άζωτο; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει κανείς να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του; Τα πειράματα του Ψύχους είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διασκεδαστική πειραματική επίδειξη, που θα μείνει αξέχαστη στους μικρούς μας φίλους!