Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

1η ημέρα 

«Έφτασε επιτέλους η ημέρα που θα γνωρίσω από κοντά τους υποψήφιους πράκτορες- συνεργάτες μου. Άραγε θα καταφέρουν να περάσουν τις δοκιμασίες που ετοίμασα γι’ αυτούς; Χρειάζεται να είμαι σαφής στις οδηγίες μου, γιατί αλλιώς… πώς θα πάνε παρακάτω;»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Παίζοντας με τις αισθήσεις»
 • «Τρύπα είναι και γυρίζει και το γέλιο μας χαρίζει!»
 • Πειράματα για το Υγρό Άζωτο:

«Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι σπάνιο ή μήπως είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα με υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει ο επιστήμονας  να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του;»

Θόλος: «Ταξίδι στον Κόσμο των δεινοσαύρων»

 

2η ημέρα

«Οι νέοι συνεργάτες-πράκτορες μου τα πήγαν περίφημα χθες. Η ημέρα εξελίχθηκε καλύτερα από όσο είχα φανταστεί! Είναι πλέον έτοιμοι να αναζητήσουν τα πρώτα στοιχεία, σε ένα χώρο γεμάτο Διαδραστικά Εκθέματα Φυσικής.»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Το λιοντάρι και ο ποντικός»
 • «Αέρας ο παιχνιδιάρης»
 • Ξενάγηση στην Διαδραστική Έκθεση  
 • Πειράματα για την Πίεση:

«Έχει Βάρος ο αέρας; Πώς μπορούμε να φουσκώσουμε κι άλλο, ένα ήδη φουσκωμένο και δεμένο μπαλόνι; Γιατί στο αεροπλάνο «βουλώνουν» τα αυτιά μας; Πώς μπορεί ο φακίρης να ξαπλώνει στο κρεβάτι με τα καρφιά; Μέσα από πολύ εντυπωσιακά πειράματα, ανακαλύπτουμε πόσο ισχυρή είναι τελικά η Πίεση.»

Θόλος: «Αγία Σοφία, 1500 χρόνια ιστορίας»

 

3η ημέρα

«Χτες το βράδυ ερεύνησα το σπίτι του εφευρέτη. Ήταν πολλά τα μηνύματα στον τηλεφωνητή του, αλλά ένα από αυτά μου κέντρισε το ενδιαφέρον: “Ραντεβού στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης…το θαμμένο, στο χώμα, μυστικό σου δεν είναι πια ασφαλές”. Δεν ξέρω ακόμα τι εννοεί, το σίγουρο όμως είναι πως ήρθε η ώρα για ανασκαφή. Είστε έτοιμοι;»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

 • «Αναπαράσταση μιας ανασκαφής»
 • Πειράματα για τον Ήχο:

«Πώς δημιουργούνται οι ήχοι; Πώς φτάνουν στα αυτιά μας;  Υπάρχουν ήχοι που δεν τους ακούμε; Μελετάμε την παραγωγή και τη διάδοση του ήχου και διαπιστώνουμε τι συμβαίνει στο κενό. Στο τέλος ο επιστήμονας θα κάνει τη φωνή του αστεία, εισπνέοντας Ήλιο!»

Θόλος: «Διαδραστική περιήγηση στην Ακρόπολη της Εποχής του Περικλή»

 

4η ημέρα

«Ανακάλυψα στο διαδίκτυο φωτογραφίες από το Παγκόσμιο Συνέδριο Εφευρετών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν λίγες εβδομάδες. Σε μια από αυτές, ο εφευρέτης στέκεται μπροστά στη Στοά του Αττάλου. Τυχαίο, δεν νομίζω; Οι έρευνές μας συνεχίζονται στην Αρχαία Αγορά…»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα…τα κουλουράκια είναι τρέλα!»
 • «Αρχαίων μαγειρέματα»
 • Πειράματα για τη Θερμότητα:

«Στους πόσους βαθμούς βράζει το νερό και στους πόσους παγώνει; Γιατί όταν κάτι κρυώνει, συστέλλεται ενώ όταν ζεσταίνεται, διαστέλλεται; Ισχύει το ίδιο και για το νερό κι αν όχι, για ποιο λόγο; Ποια ήταν η πρώτη μηχανή που εφευρέθηκε ποτέ από τον άνθρωπο; Μπορεί ο επιστήμονας, χωρίς να καεί, να βάλει φωτιά στο χέρι του;»

Θόλος: «Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών»

 

5η ημέρα

«Έχοντας συλλέξει αρκετά στοιχεία για την υπόθεση μέχρι τώρα, επέστρεψα στο γραφείο μου για να τα μελετήσω. Ανάμεσα σε αυτά, κι ένα εισιτήριο για τη σημερινή προβολή “Δαρβίνος-Το Μυστήριο της Φύσης”. Προσοχή στο πίσω μέρος του εισιτηρίου..»

«Η απάντηση που ψάχνεις κρύβεται στην ταινία»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, πες μου τα μυστικά σου»
 • «Ο Γύρος του Κόσμου σε 70 λεπτά»
 • Πειράματα για το Φως:

«Πώς βλέπουμε τα πράγματα που υπάρχουν γύρω μας; Τι χρώμα είναι το φως του Ήλιου; Το ήξερες ότι το μάτι μας είναι ευαίσθητο μόνο σε τρία χρώματα; Έχεις δει ποτέ τα pixels μιας οθόνης μέσα από το μικροσκόπιο; Τι είναι οι ακτίνες laser; Μέσα από ένα μοναδικό πειραματικό πρόγραμμα, στο τέλος…τίποτα δε μένει στη σκιά!»

Θόλος: «Δαρβίνος – Το Μυστήριο της Φύσης»

 

6η ημέρα

«Η νέα εβδομάδα ξεκινά με μια βουτιά στο μακρινό παρελθόν. Ξέρω καλά πως ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα του εφευρέτη είναι η παλαιοντολογία. Νομίζω πως οι έρευνες πρέπει να στραφούν προς τον κόσμο και τη ζωή των προϊστορικών ανθρώπων. Η αναζήτηση πληροφοριών συνεχίζεται…»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Ίχνη, Πέτρα, Πηλός, Φωτιά…όλοι μέσα στην προϊστορική σπηλιά»
 • «Στα ίχνη των μύθων, στα χρόνια της Προϊστορίας»
 • Πειράματα Χημείας:

«Τι συμβαίνει όταν αναμειγνύουμε διάφορα υλικά μεταξύ τους; Πώς ένα μείγμα αλλάζει χρώμα; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα συστατικά ενός μείγματος; Μπορούμε να φτιάξουμε ένα ρολόι χρησιμοποιώντας … Ιώδιο; Μπορεί ο επιστήμονας να δημιουργήσει χρωματιστές φλόγες;»

Θόλος: «Τιτάνες στην Εποχή των Παγετώνων»

 

7η ημέρα

«Οι μέρες περνούν και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Όμως, οι βοηθοί μου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν στα δύσκολα! Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως και αυτή τη φορά μας ταξιδεύουν στην Αρχαία πόλη της Μιλήτου..»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Οι πειρατές της Κυριακής»
 • «Ο Αριστοφάνης προτείνει…Ειρήνη»
 • «Τα ΙΜΕάκια στο Ναυτικό»
 • Πειράματα για τους Μαγνήτες:

«Από πού πήραν το όνομα τους οι μαγνήτες; Γιατί μαγνητίζουν; Μπορούν να μαγνητίσουν όλα τα μεταλλικά αντικείμενα ή μήπως υπάρχουν και κάποια μέταλλα που δεν μαγνητίζονται; Πώς λειτουργεί μια πυξίδα; Μπορεί να την επηρεάσει το ηλεκτρικό ρεύμα; Μπορεί ο επιστήμονας να μας δείξει πώς φτιάχνεται ένας ηλεκτρομαγνήτης;»

Θόλος: «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο»

 

8η ημέρα

«Η ημέρα ξεκινά με ένα σημαντικό στοιχείο! Βρέθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι συνάντησε τυχαία τον εφευρέτη του PLANET PHYSICS, λίγο πριν εξαφανιστεί, στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Φανερά ανήσυχος και προβληματισμένος ο εφευρέτης, του εκμυστηρεύτηκε ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, εξαιτίας μιας σημαντικής ανακάλυψης. Απέφυγε όμως να του πει περισσότερα…»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «Παίδες εν δράσει»
 • «Για εκείνον ήταν άθλοι, για εμάς…παιχνιδάκι»
 • Υλικά και εργαλεία στο εργαστήρι του Φειδία
 • Πειράματα για την έκρηξη και την ανάφλεξη:

«Τι χρειαζόμαστε για να ανάψουμε μια φωτιά; Τι θα γίνει αν βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι που περιέχει Υδρογόνο; Έχεις δει ποτέ υγρό Οξυγόνο; Ήξερες ότι είναι γαλάζιο και μαγνητίζεται; Σου αρέσουν οι εκρήξεις; Θα μπορέσει ο επιστήμονας να κάνει μια έκρηξη που … θα σπάσει το φράγμα του Ήχου;»

Θόλος: «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία»

 

9η ημέρα

«Όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε στη λύση του μυστηρίου! Τα τελευταία στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο εφευρέτης ερευνούσε ένα νέο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μια πραγματική καινοτομία που θα κάλυπτε πολλές από τις απαιτήσεις της ανθρωπότητας για ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός κι εάν έπεφτε σε «λάθος» χέρια… Πρέπει να βιαστούμε!»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • «ΉΛΙΟΣ, άνεμος, νερό. ΕΝΕΡΓΕΙΑ στο μέλλον»
 • «Μια σταγόνα ταξιδεύει»
 • Πειράματα για τον Ηλεκτρισμό:

«Όλοι ξέρουμε ότι οι συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Τι είναι όμως ο Ηλεκτρισμός; Μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας ηλεκτρικό κύκλωμα, να κλείσουμε διακόπτες και να κάνουμε λαμπάκια να ανάψουν; Μπορεί ο επιστήμονας να φτιάξει αληθινούς κεραυνούς και τα παιδιά να τους αγγίξουν με τα χέρια τους;»

Θόλος: «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη»

 

10η ημέρα

«Η αγωνία κορυφώνεται! Τα κομμάτια του μυστηρίου ενώνονται και η υπόθεση φτάνει επιτέλους στο τέλος της. Θα είμαστε έγκαιρα, στο σωστό σημείο, τη σωστή ώρα, ώστε να καταφέρουμε να βρούμε τη μυστική φόρμουλα και να σώσουμε τον εφευρέτη του PLANET PHYSICS; Θα το μάθουμε σύντομα!..»

Επιλεγμένες δραστηριότητες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα:

 • Ξενάγηση στην Διαδραστική Έκθεση
 • Πειράματα Φυσικής για το Υγρό Άζωτο – Φτιάχνουμε παγωτό:

«Χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο δημιουργούμε αληθινά σύννεφα που όλα τα παιδιά θα πιάσουν με τα χέρια τους! Φτιάχνουμε αληθινό χιόνι και πολύ κρύα παγάκια, με θερμοκρασία -200 °C. Στο τέλος, ο επιστήμονας θα φτιάξει υπέροχο παγωτό που όλα τα παιδιά θα δοκιμάσουν!»

Θόλος: Μονομαχία στη Θόλο