Πειράματα

Παρακολουθήστε στο εργαστήριο μας κάποια από τα εντυπωσιακότερα πειράματα Φυσικής στην Ελλάδα! Υγρό Άζωτο, Υπεραγωγοί, εκρήξεις και φωτιές αναμένεται να ενθουσιάσουν τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους επισκέπτες!

Συνδυάστε την ξενάγηση σας στη Διαδραστική με ένα μοναδικό πειραματικό πρόγραμμα, για μια αξέχαστη επιστημονική εμπειρία!

Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή και έχουν διάρκεια 45′- 50′.

Ετήσιο πρόγραμμα πειραμάτων

2021 – 2022

Οκτώβριος – Νοέμβριος (Έναρξη 23 Οκτωβρίου)

Πειράματα του Ψύχους

Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι πολύ περίεργο ή μήπως τελικά είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα που αναπνέουμε; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι το Υγρό Άζωτο; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει κανείς να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του; Τα πειράματα του Ψύχους είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διασκεδαστική πειραματική επίδειξη, που θα μείνει αξέχαστη στους μικρούς μας φίλους!

Δεκέμβριος – Ιανουάριος

Έκρηξη και Ανάφλεξη

Τι χρειαζόμαστε για να ανάψουμε μια φωτιά; Τι θα γίνει αν βάλουμε φωτιάσε ένα μπαλόνι που περιέχει καθαρό Οξυγόνο; Κι αν δοκιμάσουμε να βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι με καθαρό Υδρογόνο, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό καύσιμο; Πώς μοιάζει το υγρό Οξυγόνο; Τι θα γίνει αν ρίξουμε ένα αναμμένο σπίρτο σε ένα δοχείο με υγρό Οξυγόνο; Μπορεί ο ατρόμητος Φυσικός μας να βάλει φωτιά στο χέρι του; Μέσα από μια μοναδική πειραματική επίδειξη, εξερευνούμε το μαγικό κόσμο της ανάφλεξης και της έκρηξης! Παρατηρούμε το «περίεργο», γαλάζιο χρώμα του υγρού Οξυγόνου, μαθαίνουμε ότι το υγρό Οξυγόνο μαγνητίζεται και κάνουμε εκρήξεις στις οποίες το μέτωπο κύματος σπάει το φράγμα του ήχου!

Φεβρουάριος – Μάρτιος

Θερμότητα και Πίεση

Αν ένα χειμωνιάτικο πρωί αγγίξουμε το ποδήλατό μας, αισθανόμαστε τα μεταλλικά του μέρη πιο κρύα από τα πλαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ολόκληρο το ποδήλατο βρισκόταν εκτεθειμένο στην ίδια θερμοκρασία, άρα κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το φαινόμενο. Υπεύθυνη είναι η θερμότητα! Οι διαφορές της με τη θερμοκρασία όμως δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Στους πόσους βαθμούς βράζει το νερό, στους πόσους παγώνει; Παίζει ρόλο μόνο η Θερμοκρασία ή μήπως μας ενδιαφέρει και η Πίεση; Τι ονομάζουμε υδροστατική και τι ατμοσφαιρική πίεση; Πώς μπορούμε να φουσκώσουμε κι άλλο, ένα ήδη φουσκωμένο και δεμένο μπαλόνι; Ξεσκεπάζουμε τον φακίρη και γινόμαστε κι εμείς ένας. Και μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων, απαντάμε σε μερικές … καυτές και πιεστικές ερωτήσεις!

Απρίλιος – Μάιος

Ηλεκτρισμός – Μαγνητισμός….Ηλεκτρομαγνητισμός!

Είναι αλήθεια ότι οι μαγνήτες έλκουν όλα τα μέταλλα; Ότι μπορώ να ξεχωρίσω τους πόλους ενός μαγνήτη κόβοντάς τον στα δυο; Ή μήπως όχι; Τα μυστικά των μαγνητών μας αποκαλύπτονται ένα ένα μέσα από πειραματικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αφήσουν πίσω τους λανθασμένες- ή όπως τις λέμε στη φυσική εναλλακτικές- απόψεις και να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει. Όμως δεν ξεχνάμε και την … φιλική σχέση του μαγνητισμού με τον ηλεκτρισμό: πηνία, πυξίδες, μαγνήτες κ.α. επιστρατεύονται και μας αποκαλύπτουν πώς από τον ένα φτάνουμε στον άλλο. Στο τέλος, αγγίζουμε με το χέρι μας έναν αληθινό κεραυνό!