Πειράματα

Παρακολουθήστε στο εργαστήριο μας κάποια από τα εντυπωσιακότερα πειράματα Φυσικής στην Ελλάδα! Υγρό Άζωτο, Υπεραγωγοί, εκρήξεις και φωτιές αναμένεται να ενθουσιάσουν τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους επισκέπτες!

Συνδυάστε την ξενάγηση σας στη Διαδραστική με ένα μοναδικό πειραματικό πρόγραμμα, για μια αξέχαστη επιστημονική εμπειρία!

Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται καθημερινά (πλην Δευτέρας) στις 19:00 και τα Σαββατοκύριακα στις 12:00 και στις 18:00.

Ετήσιο πρόγραμμα πειραμάτων

 

Ιούνιος / Σεπτέμβριος

Οπτική

Μπορεί άραγε μία ακτίνα φωτός να …στρίψει από μόνη της ή χρειάζεται λίγη βοήθεια; Πώς βλέπουμε; Πώς οι ιδιότητες του φωτός μπορούν να φανούν χρήσιμες σε έναν ταχυδακτυλουργό; Ο Λούκι Λουκ πυροβολεί πιο γρήγορά από τη σκιά του; Και αν ναι, από ποια σκιά: την … πράσινη ή την κόκκινη; Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του φωτός αρχίζει! Ανάκλαση, διάχυση, απορρόφηση και διάθλαση μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Τη σκυτάλη παίρνουν τα χρώματα, το ουράνιο τόξο και ο δίσκος του Νεύτωνα. Στο τέλος, τίποτα δε μένει στη σκιά!

Οκτώβριος

Πειράματα του Ψύχους

Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι πολύ περίεργο ή μήπως τελικά είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα που αναπνέουμε; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι το Υγρό Άζωτο; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει κανείς να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του; Τα πειράματα του Ψύχους είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διασκεδαστική πειραματική επίδειξη, που θα μείνει αξέχαστη στους μικρούς μας φίλους!

Νοέμβριος

Πίεση

Πώς μπορούμε να βάλουμε ένα αυγό σε ένα μπουκάλι και στη συνέχεια να το ξαναβγάλουμε; Τι ονομάζουμε υδροστατική και τι ατμοσφαιρική πίεση; Πώς μπορούμε να φουσκώσουμε κι άλλο, ένα ήδη φουσκωμένο και δεμένο μπαλόνι; Ξεσκεπάζουμε τον φακίρη και γινόμαστε κι εμείς ένας. Με ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικά πειράματα ανακαλύπτουμε πόσο ισχυρή είναι τελικά η Πίεση.

Δεκέμβριος

Έκρηξη και Ανάφλεξη

Τι χρειαζόμαστε για να ανάψουμε μια φωτιά; Τι θα γίνει αν βάλουμε φωτιάσε ένα μπαλόνι που περιέχει καθαρό Οξυγόνο; Κι αν δοκιμάσουμε να βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι με καθαρό Υδρογόνο, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό καύσιμο; Πώς μοιάζει το υγρό Οξυγόνο; Τι θα γίνει αν ρίξουμε ένα αναμμένο σπίρτο σε ένα δοχείο με υγρό Οξυγόνο; Μπορεί ο ατρόμητος Φυσικός μας να βάλει φωτιά στο χέρι του; Μέσα από μια μοναδική πειραματική επίδειξη, εξερευνούμε το μαγικό κόσμο της ανάφλεξης και της έκρηξης! Παρατηρούμε το «περίεργο», γαλάζιο χρώμα του υγρού Οξυγόνου, μαθαίνουμε ότι το υγρό Οξυγόνο μαγνητίζεται και κάνουμε εκρήξεις στις οποίες το μέτωπο κύματος σπάει το φράγμα του ήχου!

Ιανουάριος

Θερμότητα

Αν ένα χειμωνιάτικο πρωί αγγίξουμε το ποδήλατό μας, αισθανόμαστε τα μεταλλικά του μέρη πιο κρύα από τα πλαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ολόκληρο το ποδήλατο βρισκόταν εκτεθειμένο στην ίδια θερμοκρασία, άρα κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το φαινόμενο. Υπεύθυνη είναι η θερμότητα! Οι διαφορές της με τη θερμοκρασία όμως δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Στους πόσους βαθμούς βράζει το νερό, στους πόσους παγώνει; Τα όργανα μέτρησης θερμοκρασίας είναι ακριβή; Γιατί οι ράγες στις γραμμές των τρένων δεν τοποθετούνται κολλητά η μία στην άλλη; Πού πρέπει να καθόμαστε για να ζεσταινόμαστε καλύτερα; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό το χειμώνα; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντήσεις δίνουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών πειραμάτων.

Φεβρουάριος

Ηλεκτρισμός

Όλοι ξέρουμε ότι οι συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη σε αυτό έχουμε φως, υπολογιστή, τηλεόραση κ.τ.λ. Πόσοι όμως ξέρουμε τι είναι ο ηλεκτρισμός; Το ταξίδι ξεκινά από τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια και στη συνέχεια βρίσκουμε τον ηλεκτρισμό γύρω μας. Επόμενη στάση; Φτιάχνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας ανθρώπους αντί για καλώδια! Στο τέλος, φτιάχνουμε αληθινούς κεραυνούς!

Μάρτιος

Μαγνητισμός

Είναι αλήθεια ότι οι μαγνήτες έλκουν όλα τα μέταλλα; Ότι μπορώ να ξεχωρίσω τους πόλους ενός μαγνήτη κόβοντάς τον στα δυο; Ή μήπως όχι; Τα μυστικά των μαγνητών μας αποκαλύπτονται ένα ένα μέσα από πειραματικές δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να αφήσουν πίσω τους λανθασμένες- ή όπως τις λέμε στη φυσική εναλλακτικές- απόψεις και να ανακαλύψουν τι πραγματικά συμβαίνει. Στο τέλος, ανακαλύπτουμε την…παράξενη συμπεριφορά ενός υπεραγωγού πάνω από πολλούς, πανίσχυρος μαγνήτες!

Απρίλιος

Ήχος

Πώς δημιουργούνται οι ήχοι; Πώς φτάνουν στα αυτιά μας; Τι είναι τα ηχητικά κύματα; Υπάρχουν ήχοι που δεν τους ακούμε; Πώς μετράμε πόσο δυνατός είναι ένας ήχος; Με απλά μέσα μελετάμε την παραγωγή, τη διάδοση και την ανάκλαση του ήχου και διαπιστώνουμε τι συμβαίνει στο κενό. Στο τέλος, φωνάζουμε δυνατά για να δούμε πόσα ντεσιμπέλ είναι η φωνή μας!

Μάιος

Πειράματα Χημείας

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε Διοξείδιο του Άνθρακα με απλά υλικά στο σπίτι μας; Μπορούμε να φτιάξουμε Οξυγόνο; Τι παθαίνει το κάθε αέριο αν το κρυώσουμε πολύ; Έχουν κάποια επίδραση στη φωτιά; Με τη βοήθεια εντυπωσιακών πειραμάτων Χημείας, μαθαίνουμε μερικές από τις βασικές της αρχές. Στο τέλος, φτιάχνουμε φλόγες με διαφορετικά χρώματα!