Πειράματα

Παρακολουθήστε στο εργαστήριο μας κάποια από τα εντυπωσιακότερα πειράματα Φυσικής στην Ελλάδα! Υγρό Άζωτο, Υπεραγωγοί, εκρήξεις και φωτιές αναμένεται να ενθουσιάσουν τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους επισκέπτες!

Συνδυάστε την ξενάγηση σας στη Διαδραστική με ένα μοναδικό πειραματικό πρόγραμμα, για μια αξέχαστη επιστημονική εμπειρία!

Οι πειραματικές επιδείξεις πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή κάθε ακέραια ώρα, από τις 11:00 έως και τις 18:00 και έχουν διάρκεια 50′.

Ετήσιο πρόγραμμα πειραμάτων

2021 – 2022

Οκτώβριος – Νοέμβριος (Έναρξη 23 Οκτωβρίου)

Πειράματα του Ψύχους

Τι είναι το Άζωτο; Είναι κάτι πολύ περίεργο ή μήπως τελικά είναι το μεγαλύτερο μέρος τους αέρα που αναπνέουμε; Μπορεί να γίνει υγρό; Πόσο κρύο είναι το Υγρό Άζωτο; Γίνεται κάτι τόσο πολύ κρύο … να βράζει; Κάνουμε πειράματα χρησιμοποιώντας υγρό Άζωτο, παγώνοντας φυλλαράκια, μπαλόνια ακόμα και μπισκότα που δοκιμάζουμε! Θα τολμήσει κανείς να ρίξει υγρό Άζωτο επάνω στο χέρι του; Τα πειράματα του Ψύχους είναι μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διασκεδαστική πειραματική επίδειξη, που θα μείνει αξέχαστη στους μικρούς μας φίλους!

Δεκέμβριος

Έκρηξη και Ανάφλεξη

Τι χρειαζόμαστε για να ανάψουμε μια φωτιά; Τι θα γίνει αν βάλουμε φωτιάσε ένα μπαλόνι που περιέχει καθαρό Οξυγόνο; Κι αν δοκιμάσουμε να βάλουμε φωτιά σε ένα μπαλόνι με καθαρό Υδρογόνο, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικό καύσιμο; Πώς μοιάζει το υγρό Οξυγόνο; Τι θα γίνει αν ρίξουμε ένα αναμμένο σπίρτο σε ένα δοχείο με υγρό Οξυγόνο; Μπορεί ο ατρόμητος Φυσικός μας να βάλει φωτιά στο χέρι του; Μέσα από μια μοναδική πειραματική επίδειξη, εξερευνούμε το μαγικό κόσμο της ανάφλεξης και της έκρηξης! Παρατηρούμε το «περίεργο», γαλάζιο χρώμα του υγρού Οξυγόνου, μαθαίνουμε ότι το υγρό Οξυγόνο μαγνητίζεται και κάνουμε εκρήξεις στις οποίες το μέτωπο κύματος σπάει το φράγμα του ήχου!

Ιανουάριος

Θερμότητα

Αν ένα χειμωνιάτικο πρωί αγγίξουμε το ποδήλατό μας, αισθανόμαστε τα μεταλλικά του μέρη πιο κρύα από τα πλαστικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ολόκληρο το ποδήλατο βρισκόταν εκτεθειμένο στην ίδια θερμοκρασία, άρα κάτι άλλο κρύβεται πίσω από το φαινόμενο. Υπεύθυνη είναι η θερμότητα! Οι διαφορές της με τη θερμοκρασία όμως δεν είναι το μόνο που μας απασχολεί. Στους πόσους βαθμούς βράζει το νερό, στους πόσους παγώνει; Τα όργανα μέτρησης θερμοκρασίας είναι ακριβή; Γιατί οι ράγες στις γραμμές των τρένων δεν τοποθετούνται κολλητά η μία στην άλλη; Πού πρέπει να καθόμαστε για να ζεσταινόμαστε καλύτερα; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό το χειμώνα; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντήσεις δίνουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από μια σειρά διασκεδαστικών πειραμάτων.

Φεβρουάριος

Ηλεκτρισμός

Όλοι ξέρουμε ότι οι συσκευές στο σπίτι μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Χάρη σε αυτό έχουμε φως, υπολογιστή, τηλεόραση κ.τ.λ. Πόσοι όμως ξέρουμε τι είναι ο ηλεκτρισμός; Το ταξίδι ξεκινά από τα πρωτόνια και τα ηλεκτρόνια και στη συνέχεια βρίσκουμε τον ηλεκτρισμό γύρω μας. Επόμενη στάση; Φτιάχνουμε ηλεκτρικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας ανθρώπους αντί για καλώδια! Στο τέλος, φτιάχνουμε αληθινούς κεραυνούς!

Μάρτιος

Πίεση

Πώς μπορούμε να βάλουμε ένα αυγό σε ένα μπουκάλι και στη συνέχεια να το ξαναβγάλουμε; Τι ονομάζουμε υδροστατική και τι ατμοσφαιρική πίεση; Πώς μπορούμε να φουσκώσουμε κι άλλο, ένα ήδη φουσκωμένο και δεμένο μπαλόνι; Ξεσκεπάζουμε τον φακίρη και γινόμαστε κι εμείς ένας. Με ενδιαφέροντα και εκπαιδευτικά πειράματα ανακαλύπτουμε πόσο ισχυρή είναι τελικά η Πίεση.

Απρίλιος – Μάιος

Πειράματα Χημείας

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε Διοξείδιο του Άνθρακα με απλά υλικά στο σπίτι μας; Μπορούμε να φτιάξουμε Οξυγόνο; Τι παθαίνει το κάθε αέριο αν το κρυώσουμε πολύ; Έχουν κάποια επίδραση στη φωτιά; Με τη βοήθεια εντυπωσιακών πειραμάτων Χημείας, μαθαίνουμε μερικές από τις βασικές της αρχές. Στο τέλος, φτιάχνουμε φλόγες με διαφορετικά χρώματα!