Η βασική λειτουργία του Planet Physics είναι να ενθαρρύνει, να προωθήσει και να υποστηρίξει την εκπαίδευση στον τομέα της Φυσικής, κάνοντας τη μάθηση απτή, ενδιαφέρουσα και διαδραστική.

Ramanujan

Ο Srinivasa Ramanujan γεννήθηκε το 1887 σε μια μικρή πόλη της Ινδίας και η πορεία του απέδειξε τη δύναμη της «ακατέργαστης ιδιοφυΐας». Έχοντας ελάχιστη τυπική εκπαίδευση, ανέπτυξε μαθηματικές θεωρίες που εξακολουθούν να επηρεάζουν τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

.

Το έργο του Ramanujan φημίζεται για το βάθος και την πρωτοτυπία του. Οι συνεισφορές του στη θεωρία των αριθμών, τις άπειρες σειρές και τη μαθηματική ανάλυση δεν ήταν απλώς καινοτόμες, ήταν επαναστατικές. Διέθετε μια απίστευτη ικανότητα να εντοπίζει μοτίβα αόρατα για τους άλλους, οδηγώντας σε ανακαλύψεις που πολλοί έμπειροι μαθηματικοί βρήκαν εκπληκτικές.

.

Η πιο συναρπαστική πτυχή της ιστορίας του Ramanujan είναι η συνεργασία του με τον Βρετανό μαθηματικό G.H. Hardy. Το 1913, ο Ramanujan έστειλε στον Hardy μια επιστολή γεμάτη με πολύπλοκα θεωρήματα, που είχε σκεφτεί ο ίδιος. Ο Hardy σύντομα αναγνώρισε το εξαιρετικό ταλέντο του Ramanujan, περιγράφοντας τη συνεργασία τους ως “το μοναδικό ρομαντικό περιστατικό στη ζωή μου”. Αυτή η συνεργασία έφερε τον Ramanujan στο Cambridge, όπου έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας και μέλος του Κολεγίου Τρίνιτι, σπάνιες τιμές για κάποιον με το δικό του υπόβαθρο.

.

Η κληρονομιά του Ramanujan δεν είναι μόνο τα θεωρήματα που απέδειξε αλλά και η έμπνευση που μας παρέχει. Έδειξε ότι η μαθηματική διορατικότητα δεν περιορίζεται απαραίτητα σε όσους έχουν εκτεταμένη τυπική εκπαίδευση, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από μια έμφυτη, παθιασμένη περιέργεια για τα υποκείμενα μοτίβα του σύμπαντος. Η ζωή του μας υπενθυμίζει ότι η ιδιοφυΐα μπορεί να αναδυθεί από τα πιο απροσδόκητα μέρη, με γνώμονα τη βαθιά αγάπη για το αντικείμενο.

.

Παρά την κακή του υγεία, ο Ramanujan συνέχισε τη μαθηματική του έρευνα μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1920, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Τα σημειωματάρια του, γεμάτα με αδημοσίευτα αποτελέσματα, μελετήθηκαν από τους μαθηματικούς επί δεκαετίες, αποκαλύπτοντας το βάθος της διορατικότητάς του και το εύρος της σκέψης του. Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πώς θα άλλαζε το τοπίο των Μαθηματικών, εάν είχε καταφέρει να εργαστεί μέχρι τα γεράματα…

.

Το 2015 προβλήθηκε για αυτόν το βιογραφικό δράμα “The man who knew infinity”.